Passion 4 Web
Auto's en Motoren

Autoverzekering afsluiten voor je eerste auto: Dingen waar je op moet letten!

Het aanschaffen van een eerste, een nieuwe of een andere auto voelt elke keer als een zege. Voor sommigen is het zelfs een droom die uitkomt. Het hebben van een auto is één, maar er komen veel zaken bij kijken die geregeld moeten zijn voordat je de eerste kilometer mag rijden. Een autoverzekering afsluiten is in Nederland verplicht, gelukkig maar! Toch is er veel verschil in de voorwaarden en de prijs van diverse autoverzekeringen. 

Het voelt misschien niet altijd even eerlijk, omdat jij weet/denkt dat je goed kunt rijden, maar beginnende bestuurders betalen over het algemeen meer voor hun auto. Dit komt, omdat uit onderzoek blijkt dat beginnende autorijders meer schade veroorzaken. Elk jaar dat je rijdt, zonder schade, krijg je een korting op je premie. Dit noemen ze schadevrije jaren. Toch kun je de premiekosten zoveel mogelijk beperken bij het afsluiten van je autoverzekering. 

Waar te beginnen?

Zeker als je nog niet eerder een auto hebt gekocht, is het denken aan een autoverzekering niet het eerste wat in je opkomt. Dit wordt ook veelal gezien als noodzakelijk kwaad en de meeste sluiten deze af vanwege de verplichting. Omdat het als last wordt gezien, kijken veel mensen er na het afsluiten niet meer naar om. Dat is eigenlijk zonde, want er is veel ruimte om kosten te besparen. Je autoverzekering vergelijken kan al een goede 1e stap zijn.

Beginnende rijders kijken al snel naar dezelfde verzekeraar als waar ouders ook hun verzekering hebben afgesloten. Zonder eigenlijk verder veel onderzoek te doen, wordt er blindelings een verzekering afgesloten. Hierdoor wordt er te vaak, te veel geld betaald voor de premie. Daarom is het zorgvuldig vergelijken van diverse verzekeraars heel belangrijk. Dit is, zeker tegenwoordig, minder lastig dan je denkt. Online vergelijkingstools helpen je graag en binnen één oogopslag weet je waar je het goedkoopst uit bent. Zo heb je al snel de goedkoopste autoverzekering van Nederland.

Verschillende dekkingen

De hoogte van de premie wordt gebaseerd op de dekking waar jou keuze naar uitgaat. Het bepalen van de juiste dekking is afhankelijk van diverse factoren waaronder de leeftijd en de waarde van jouw auto. Er zijn in Nederland drie soorten autoverzekeringen, namelijk: WA verzekering, WA+ (beperkt casco verzekering) en de WA volledig, ook wel de Allrisk verzekering.

De minimale dekking die je dient af te sluiten is de WA verzekering. Deze vergoedt niet je eigen schade, maar enkel de schade die jij veroorzaakt. WA+ keert naast bovenstaande ook geld uit bij natuurrampen, diefstal en vandalisme aan de eigen auto. 

Tot slot is er de allrisk verzekering en deze dekt de volledige schade. Wie de schuldige was is hiervoor niet doorslaggevend.