Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

De levensduur van LED verlichting

LED-verlichting staat bekend om zijn indrukwekkend lange levensduur, een van de belangrijkste voordelen die deze vorm van verlichting zo populair maakt. De levensduur van LED-verlichting wordt gemeten in branduren, wat verwijst naar de tijd dat een LED-lamp kan blijven branden voordat de helderheid afneemt tot een bepaald niveau. Hier zijn enkele belangrijke aspecten met betrekking tot de levensduur van LED-verlichting:

1. Lange Levensduur:

Overkapping spots hebben een veel langere levensduur in vergelijking met traditionele verlichtingstechnologieën, zoals gloeilampen en fluorescerende lampen. Terwijl een gemiddelde gloeilamp een levensduur heeft van ongeveer 1.000 uur en compacte fluorescentielampen rond de 8.000 uur, kunnen LED-lampen tot wel 50.000 uur meegaan. Dit resulteert in aanzienlijk minder frequent vervangen en lagere onderhoudskosten.

2. Afname van Helderheid (Lumen Depreciation):

Hoewel LED’s een zeer lange levensduur hebben, is het belangrijk op te merken dat ze na verloop van tijd hun helderheid geleidelijk verminderen. Lumen deprecieert, wat verwijst naar het proces waarbij de lichtopbrengst van veranda led inbouwspots afneemt. Fabrikanten geven meestal de levensduur aan tot het punt waarop de helderheid is afgenomen tot 70-80% van de oorspronkelijke lichtopbrengst.

3. Invloed van Omgevingsfactoren:

De omgevingstemperatuur en de kwaliteit van de componenten kunnen invloed hebben op de levensduur van LED-verlichting. Over het algemeen presteren LED’s beter in koelere omgevingen, en hoogwaardige LED-producten met goede koelmechanismen kunnen de levensduur verder optimaliseren.

4. Onderhoudsarme Optie:

Dankzij de langere levensduur zijn LED-lampen een onderhoudsarme optie. Dit is vooral gunstig in situaties waar toegang tot de verlichting moeilijk is, zoals in straatlantaarns of architecturale toepassingen.

5. Kostenbesparing op Lange Termijn:

Hoewel LED-lampen aanvankelijk een hogere aanschafprijs kunnen hebben dan traditionele lampen, wordt deze investering vaak gecompenseerd door de lagere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn, dankzij de langere levensduur.

Kort samengevat biedt LED-verlichting niet alleen een aanzienlijk langere levensduur, maar ook voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Het is een duurzame keuze die steeds meer wordt omarmd in diverse verlichtingstoepassingen.