Passion 4 Web
Image default
Eten en drinken

De veelzijdigheid van chocolade

Chocolade is een traktatie waarvan iedereen wel kan genieten. Maar wist je dat deze lekkernij ook veel meer doet dan alleen een traktatie zijn? Van culinaire hoogstandjes tot cosmetische toepassingen heeft chocola allerlei soorten functies en gaat het verder dan alleen een lekkere zoetigheid. In deze blog kijken we naar de wereld van chocola en waar het allemaal voor gebruikt kan worden.  

Culinaire creaties 

De meeste mensen kennen chocola als lekkere ingrediënt in bijvoorbeeld taarten, brownies of bonbons. Daarnaast wordt chocola ook vaak gebruikt voor feestdagen zoals bij Sinterklaas voor chocoladeletters, of op valentijnsdag. Maar het kan ook een verrassend element zijn in hartige gerechten. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als een pittige chocoladesaus over gegrild vlees of in een Mexicaanse mole saus waar cacao een diepe en rijke smaak toevoegt. Het wordt ook soms gebruikt in hartige stoofschotels om complexe smaakdimensies toe te voegen.  

Drankjes 

Al hoewel chocolade voor voedsel gebruikt wordt kan het ook gebruikt worden voor drankjes. Denk aan een heerlijk warme chocolademelk in de winterse dagen, of chocolade koffie en cocktails. Bovendien wordt cacaopoeder ook soms toegevoegd in smoothies voor een gezonde en smakelijke boost.  

Medicinaal gebruik 

Naast het eten en drinken heeft een onderzoek aangetoond dat pure chocolade met een erg hoog cacaogehalte, antioxidanten bevat die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. Het kan ook helpen om de stemming te verbeteren of je stress te verminderen door de vrijlating van endorfines te stimuleren bij het nemen van een lekker stuk chocola! 

Schoonheidsproducten 

Chocolade wordt steeds vaker gebruikt in de cosmetica vanwege de hydraterende eigenschappen. Zo heb je vast wel eens chocolademaskers en body scrubs voorbij zien komen waar cacaoboter in voorkomt. Dit is een ingrediënt in chocolade wat het vermogen heeft om de huid goed te revitaliseren en hydrateren waardoor het erg populair is om in schoonheidsproducten te verwerken.  

Therapeutische toepassingen 

Een upcoming thema is ook chocoladetherapie. Dit wordt ook chocolade meditatie genoemd waarbij mensen zich bewust gaan richten op het genieten van chocolade voor stressvermindering en om de mindfulness te bevorderen. Dit doen ze door langzaam een stukje chocola te eten en zich te concentreren op de smaak, textuur en aroma. Dit kan een gevoel van rust en ontspanning creëren wat voor de mens natuurlijk erg fijn is.  

Artistieke expressie 

Tenslotte wordt chocola gebruikt voor artistieke elementen. Zo zijn er chocoladebeeldhouwwerken die gemaakt wordt door kunstenaars die gespecialiseerd zijn in het werken met chocolade. Denk aan sculpturen die surrealistisch en fantasierijk zijn of beroemde monumenten die nagemaakt worden.  

Conclusie 

Kortom is chocola veel meer dan alleen een lekkernij en wordt het gebruikt voor verschillende doeleinden. Of het nu gaat om de lekkere smaak, het verwennen van je huid met chocola gebaseerde cosmetica of het verkennen van chocoladetherapie, er zijn talloze mogelijkheden waar je dit heerlijke ingrediënt voor kan gebruiken. De volgende keer dat je chocola tegenkomt, denk dan aan de veelzijdigheid van dit zoete lekkernij en zie het als inspiratie en genot!