Passion 4 Web
Image default
Onderwijs

De veelzijdigheid van kunstworkshops op middelbare scholen

Een divers lesprogramma

Binnen het cultuuronderwijs ontwikkelen leerlingen vaardigheden die bij andere vakken niet zo snel aan bod komen. Zo stimuleert cultuureducatie hun creativiteit en leren ze hoe je samenwerkt en respect toont voor anderen binnen een project. Bovendien ervaren leerlingen dat ze zich ook buiten hun comfortzone uiteindelijk heel erg op hun plek kunnen gaan voelen. Het leuke is, dat niet alleen de vaardigheden die leerlingen binnen het cultuuronderwijs ontwikkelen zo divers zijn, maar ook de lesvormen die je hiervoor kunt gebruiken. Wij geven kunstworkshops op middelbare scholen door heel Nederland en weten daardoor alles van de veelzijdigheid van het kunstonderwijs.

Tastbaar resultaat met beeldende kunst

Beeldende kunst is misschien wel het eerste waar mensen aan denken als je het hebt over kunstworkshops. Het is een klassieke vorm van kunsteducatie: je gaat in de weer met materialen en komt tot een tastbaar resultaat. En dat werkt inderdaad nog steeds heel goed! Leerlingen vinden het leuk om aan het einde van de workshop iets vast te houden dat aan het begin van de workshop nog niet bestond. Dat dit overeenstemt met een klassieke kijk op kunstonderwijs, wil overigens niet zeggen dat de inhoud van de workshops ook ouderwets hoeft te zijn. Workshops als Superimpose Fotografie, Grime en Graffiti vallen bijvoorbeeld ook onder de noemer beeldende kunst en zijn hartstikke eigentijds! Kortom: ook binnen de beeldende kunst kun je nog alle kanten op.

Een lichamelijke beweging met dansworkshops

Misschien wel helemaal aan de andere kant van het cultuureducatie-spectrum staat dans. Dansworkshops gaan veel meer over ‘in het moment’ ervaren, dan over maken. Dat maakt dansen soms ook best spannend. Want in feite is jouw eigen lichaam het materiaal waarmee je kunst maakt. Precies daarom is dans ook zo geschikt om leerlingen uit te dagen om hun grenzen te verleggen en ruimte in te nemen. Om hen te laten ervaren hoe je met je lichaam beïnvloedt hoe je in de wereld staat. Letterlijk: met een rechte rug voel je je nou eenmaal zelfverzekerder dan wanneer je helemaal ineenkrimpt. Leerlingen werken dus niet toe naar een tastbaar resultaat, maar de plek van dans binnen het cultuuronderwijs is net zo onmiskenbaar als dat van beeldende kunst.

https://www.kleinkunstig.nl

Gerelateerde artikelen

Theateropleiding als voorbereiding op jouw carrière

5 vrolijke muziekactiviteiten voor de basisschool

Leer Zakelijk Vloggen met de Cursus Vloggen voor Bedrijven