Passion 4 Web
Image default
Aanbiedingen

Dit moet je weten of de verschillende soorten zout

In bijna elk voedingsmiddel zit zout en we voegen zelf ook nog eens vaak zout toe aan een gerecht. De meeste mensen gebruiken hiervoor keukenzout, maar wist je dat er nog een aantal andere zoutsoorten bestaan? We vertellen je meer over zout en het effect ervan op je gezondheid in dit blog. 

Verschillende soorten zout
Eigenlijk zijn er twee verschillende soorten zouten: zouten waaraan jodium is toegevoegd en zouten zonder jodium. Zouten met toegevoegd jodium bestaan grotendeels uit natriumchloride en een beetje jodium. Dit zout wordt meestal tafelzout of keukenzout genoemd. Zouten zonder jodium zijn natuurzouten, zoals zeezout, Keltisch zeezout, Himalayazout en kosher zout. Deze zouten worden op verschillende plekken gewonnen. Er is ook nog een bonusvariant, namelijk zouten waarbij een deel van het natriumchloride is vervangen door kaliumchloride. 

Gezonder zout?
Je hoort het vaak: te veel zout is slecht voor je. Maar zijn bepaalde soorten zouten dan eigenlijk gezonder dan andere zouten? Ja, zouten met kaliumchloride zijn over het algemeen gezonder. Dit komt doordat natrium de bloeddruk verhoogt, terwijl kalium de bloeddruk verlaagt. Zouten met kalium zijn dus iets gezonder, maar deze zouten niet voor iedereen een geschikt alternatief. Mensen met slechte nieren of mensen die ontstekingsremmers slikken kunnen beter geen kaliumhoudend zout consumeren.  

Het gebruik van natuurzouten
Tafelzout en natuurzouten zijn allebei even (on)gezond. Maar waarom zou je natuurzout dan verkiezen boven tafelzout? Sommigen beweren dat natuurzouten een hele eigenzinnige smaak hebben. Om dit zelf te beoordelen, kan je natuurzouten het best zelf een keer uitproberen. Je kunt natuurzouten onder andere bestellen in de webwinkel van Vehgroshop. Natuurzouten worden vaak voor specifieke gerechten gebruikt. Zo wordt kosher zout veel gebruikt voor het bereiden van vlees. Zwart Hawaiiaas zout, uit het vulkanische gebied in Hawaï, is een populaire keuze voor het bereiden van varkensvlees en vis. En Himalayazout, uit de zoutmijnen in Pakistan, wordt tegenwoordig vaak gebruikt als vervanging voor keukenzout.  

 

https://www.vehgroshop.nl/