Passion 4 Web
Image default
Zakelijk

Een eigen bedrijf starten, zo doe je het

Je hebt al jarenlang een hobby of een andere bezigheid waar je in uitblinkt en uiteindelijk denk je: ik wil hier mijn geld mee verdienen. Dat kan! In feite kan iedereen zich inschrijven bij de kamer van koophandel, maar er zijn wel bepaalde zaken waar je van tevoren goed over na moet denken, voordat je uiteindelijk de knoop doorhakt. Een eigen bedrijf hebben is hartstikke leuk, maar er zitten ook kosten aan verbonden. Ook krijg je te maken met veel administratie, het betalen van belastingen en het kiezen van een rechtsvorm. Al met al veel dingen om over na te denken dus.

Uitgaven

Als je een bedrijf gaat starten, zijn er veel uitgaven die je moet doen. Je hebt dus redelijk wat eigen geld nodig, om het bedrijf te kunnen starten. Zo moet je betalen voor je inschrijving bij de kamer van koophandel. Zonder inschrijving kan je geen bedrijf starten. Ook moet je nadenken of je wellicht een atelier, bedrijfspand, kantoor of iets anders wil huren of kopen, om daar aan het werk te gaan. Daar gaat ook geld in zitten. Wil je een auto van de zaak of blijf je in je eigen auto rijden? Beide opties zijn mogelijk, mits je een goede kilometerregistratie bijhoudt. Dat zijn veel dingen dus om rekening mee te houden. daarnaast moet je je realiseren dat het in de eerste fase van het starten van je bedrijf, vooral investeren is en weinig verdienen. Het kan enkele jaren duren voordat je je investeringen eruit verdiend hebt. 

Verzekeringen

Als je in loondienst bent, ben je automatisch verzekerd tegen bedrijfsongevallen en eventuele ziektekosten. Ook betaal je maandelijks premie aan het pensioenfonds, zodat je een extraatje hebt zodra je met pensioen gaat. Als zelfstandige ondernemer is dit allemaal niet aan de orde. Daar wordt van verwacht dat je zelf verzekeringen afsluit of daar geld voor opzij zet, voor als je het daar voor nodig hebt. Ook draag je niet automatisch pensioen af. Er zijn dus wel veel dingen waar je goed over na moet denken en die goed geregeld moeten zijn, stel je raakt arbeidsongeschikt.