Passion 4 Web
Image default
Zakelijk

Een eigen horecabedrijf starten?

Een hoop mensen dromen van een eigen restaurant of bar. Maar hoe begin je hier precies mee? Wat heb je nodig en hoe word je succesvol? In deze blog bespreken we hoe jij een horeca onderneming start. 

Starten

Voordat je begint met kopen van een terrasscherm horeca, een bar of andere middelen is het verstandig om een goed plan te maken. Je moet eerst een aantal zaken regelen. Denk hierbij aan het  inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de bestemmingsplan van de gemeente controleren, vergunningen, betalingsverkeer, risico inventarisatie en -evaluatie.

Ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is erg belangrijk. Een ondernemingsplan geeft je een duidelijk beeld van de onderneming en wat je met je onderneming wilt bereiken. Dit is een handig middel om later op terug te vallen of om te laten zien aan partijen waarmee je wilt samenwerken, zoals banken. 

 

De Kamer van Koophandel

Iedereen in Nederland die een bedrijf gaat starten is verplicht om zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Doe dit uiterlijk een week nadat je gestart bent met je onderneming. Een inschrijving kost € 51,30. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft dit dus niet zelf te doen. 

Bestemmingsplan

Bij een horecaonderneming is het zeer belangrijk om te controleren wat het bestemmingsplan is voor de locatie. Ga hiervoor naar de gemeente en bekijk het bestemmingsplan. Hierbij zie je of er op korte of lange termijn plannen liggen om wijzigingen aan te brengen op de beoogde locaties. Soms kom je er dan achter dat de locatie die je op het oog had niet echt ideaal is. 

 

Wil je toch een bedrijf starten op de betreffende locatie? Bekijk dan of er wijzigingen mogelijk zijn om het bestemmingsplan te veranderen. Vraag een omgevingsvergunning aan voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening bij de gemeente. Zo’n omgevingsvergunning heb je ook nodig als je jouw horecagebouw wilt verbouwen of renoveren. 

Verzekeringen

Horecaondernemingen zijn vatbaar voor veel risico’s. Denk hierbij aan inbraak of brand. Deze risico’s zijn te verzekeren met speciale verzekeringen:  

 

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

  • Inventaris- en voorraadverzekering

  • Verzekering voor opstal en bedrijfspand

  • Rechtsbijstandverzekering

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Vergunningen

Voor het starten van een horeca onderneming zijn er bepaalde vergunningen nodig. In bepaalde gemeentes heb je een exploitatievergunning nodig. Gemeenten bepalen zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven moeten voldoen.

 

Ga je alcohol schenken dan heb je een drank- en horecavergunning nodig. Dit is een vergunning op basis van de alcoholvergunning. De vergunning is persoonsgebonden en kan dus niet worden overgenomen. 

 

Voor bepaalde gemeenten is er een vergunning nodig voor het uitvoeren van een terras. Gemeenten bepalen wederom wat de eisen zijn hiervoor.  

 

Als je bovenstaande zaken goed op orde hebt gesteld dan ben je al flink op de goede weg. Wij wensen je veel succes met het starten van jouw horeca onderneming.