Passion 4 Web
Image default
Sport

Een korte geschiedenis van de Olympische Spelen

Bijna iedereen op de wereld is bekend met de Olympische Spelen. Het is misschien wel het grootste sporttoernooi dat wordt georganiseerd en de hele wereld stuurt zijn beste atleten die het tegen elkaar opnemen in één van de 33 sporten die het toernooi inmiddels telt.

Wie aan de Olympische Spelen denkt legt al gauw de link met het Oude Griekenland, de bakermat van de Spelen. Maar wist je dat de moderne Olympische Spelen pas in 1896 voor het eerst werden gehouden? In dit artikel meer informatie en interessante weetjes over het meest bekende sporttoernooi ter wereld!

Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen

Natuurlijk klopt het wel dat de eerste Olympische Spelen werden georganiseerd in het Oude Griekenland. En met oud bedoelen we echt oud! De eerste melding over de Spelen in de geschiedenis dateert van 776 voor Christus! En er wordt aangenomen dat de Olympische Spelen ook voor deze vermelding al enkele keren zijn gehouden.

Natuurlijk waren de Olympische Spelen in die tijd niet te vergelijken met het toernooi van tegenwoordig. Er was maar één sport, een sprint, en die werd gewonnen door een kok. In de jaren daarna werd dit uitgebreid met verschillende andere loopafstanden. Ook discus- en speerwerpen, worstelen en verspringen werden als disciplines toegevoegd. Moderne sporten als voetbal en golf waren natuurlijk nog niet uitgevonden.

De uitgereikte prijzen bestonden niet uit gouden medailles en bokalen maar uit een lauwerkrans en een amfora met wijn of olie. Wel werden de Olympische Spelen net als nu iedere vier jaar georganiseerd.

Het einde van de originele Olympische Spelen

De komst van het Christendom betekende het einde van de oude Griekse Olympische Spelen. De Romeinse Keizer Theodosius I vond het in het jaar 393 wel welletjes geweest met al die ‘heidense’ festivals en verbood de Spelen, die op dat moment al 12 eeuwen lang werden gehouden.

De herintroductie van de Spelen

Het zou bijna 1500 jaar duren voordat de Olympische Spelen weer opnieuw werden gehouden. Dankzij de inspanningen van Fransman Pierre de Coubertin werden de Olympische Spelen in 1896 eindelijk weer gehouden onder deelnemers uit 12 landen die om de prijzen streden. Om de traditie eer aan te doen werd de eerste editie van de moderne Olympische Spelen ook in Athene gehouden.

Gerelateerde artikelen

Met Fox hengelsport geeft u uw vishobby een boost

Trainen met plezier met een Kettler hometrainer

Dumbbells kopen in een gespecialiseerde webshop