Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Hoe kun je jouw badkamer renoveren?

Wil je je badkamer renoveren? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Enkel de voorbereiding kost al veel tijd en is iets wat goed moet gebeuren. Je wilt namelijk niet dat je later voor verrassingen komt te staan omdat het renoveren niet goed gebeurd is. Maar waar moet je op letten? Wij geven je een paar tips in deze blog.

Bij het renoveren van de badkamer kun je alles vervangen of een paar dingen. Als je echt alles wilt laten renoveren in de badkamer, houd er dan rekening mee dat je lang bezig zult zijn met de voorbereiding en de renovatie zelf.

Zelf doen of uitbesteden? 

Je kunt je badkamer zelf renoveren of het (deels) laten uitbesteden door een loodgieter. Sommige werkzaamheden zijn zelf te doen als je handig bent. Het slopen van de oude badkamer kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zelf doen, let hierbij wel op dat je geen leidingen beschadigt. Als je in het bezit bent van twee rechterhanden, dan kun je wellicht ook het sanitair en de tegels zelf plaatsen.

Het is belangrijk dat je vooraf het leidingwerk en de elektriciteit goed regelt. Dit is in een later stadium moeilijk aan te passen. Het werken met elektra kan erg gevaarlijk zijn, ook het verleggen van leidingen is een klus die je beter kunt laten uitbesteden als je hier geen ervaring mee hebt. Hiervoor kun je een loodgieter en elektricien inschakelen.

Het is handig om van tevoren alles na te meten en een plattegrond te maken van hoe de badkamer eruit moet komen te zien. Zo weet je of alles gaat passen en kom je niet voor verrassingen te staan. Hou hierbij er rekening mee dat de ramen bereikbaar blijven, de badkamer moet goed geventileerd kunnen worden. Kijk hierbij ook wat voor sanitair en tegels je hierin wilt hebben. Sanitair en tegels zijn in verschillende soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar. Je kunt hiervoor ook overleggen met de vakman om alle mogelijkheden te bespreken.

Zorg er ten slotte voor dat alles in de badkamer goed wordt geplaatst en niet bijvoorbeeld losse tegels of slecht kitwerk, zo voorkom je lekkages en andere schade. Om lekkages te voorkomen, is het ook van belang dat je de badkamer goed onderhoud. Maak je badkamer regelmatig schoon, zo voorkom je dat er vuil in de voegen, kitranden of het doucheputje achterblijft. Als er vuil achterblijft kan dit schimmel veroorzaken waardoor er lekkages, scheuren en andere beschadigingen kunnen ontstaan.

Is er in de loop van de tijd toch een lekkage in de badkamer ontstaan? Probeer dit dan zo snel mogelijk op te lossen om verdere gevolgschade te voorkomen.