Passion 4 Web
Image default
Aanbiedingen

Luchtvochtigheid in ruimtes met waardevolle documenten

 

In ruimtes waar waardevolle werken worden vertoond en opgeslagen is het van cruciaal belang dat de luchtkwaliteit optimaal is. Een hoge luchtvochtigheid kan de oorzaak zijn van vroegtijdige veroudering en aantasting van waardevolle stukken. In een vochtige binnenruimte gedijen de vijanden van papier en karton erg goed. Schimmels en bacteriën groeien volop en verspreiden zich snel door de ruimte. In een vochtige opslagruimte is op wanden en plafonds dikwijls schimmel zichtbaar, maar erger nog, de schimmels verspreiden zich ook over waardevolle documenten, schilderijen en andere museumstukken.

 

Overlast van insecten

Daarbij zorgt een hoge vochtigheidsgraad ook eerder voor aantasting door ongedierte. Zilvervisjes en papiervisjes zien we liever niet in een archief met belangrijke documenten. Papiervisjes voeden zich met cellulose uit papieren materialen, en zorgen dus direct voor aanzienlijke schade.

 

Te hoge luchtvochtigheid

Het zijn voornamelijk oude panden waar de vochtproblemen zich op grote schaal afspelen. Menig opslagruimte of archiefruimte is gesitueerd in de kelder van een gebouw. Dit is doorgaans de meest vochtige ruimte van een pand. In een dergelijke onverwarmde, vochtige ruimte zal condensatie optreden indien de luchtvochtigheid voor een langere tijd te hoog is. Het vocht zet zich dan rechtstreeks af op de opgeslagen objecten.

 

Bewaken van een optimale luchtkwaliteit

Het bewaken van een optimaal klimaat in een museum of archief kan bijzonder lastig zijn, de optimale relatieve luchtvochtigheid voor verschillende voorwerpen uit diverse klimaten en bezoekers stellen verschillende eisen aan de luchtkwaliteit. Hoewel voor sommige objecten een relatieve luchtvochtigheid van ca. 25% gevraagd is zullen de meeste musea of archieven een gemiddelde luchtvochtigheid van 45% handhaven.

 

Dit betekent ook vaak dat verschillende ruimten op verschillende niveaus van relatieve luchtvochtigheid gehouden moeten worden, in een openbare ruimte zoals een museum is dit buitengewoon moeilijk met ruimten die niet permanent afgesloten kunnen worden. Dit leidt er vaak tot dat objecten bewaard en getoond worden in kasten waarin een “microklimaat” kan worden onderhouden. 

 

Uiteraard is dit niet altijd mogelijk, sommige objecten zijn te groot of kunnen niet door de bezoeker ervaren worden achter glas. Hier is een effectieve oplossing voor, namelijk het plaatsen van diverse ontvochtigers.

Itec ontvochtigers

Wil jij het archief ontvochtigen en ben je op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig systeem? Bekijk het aanbod bij Itec. Hier vind je Aerial professionele ontvochtigers. Deze in Duitsland ontwikkelde en geproduceerde producten zijn geschikt voor gebruik in magazijn, opslag, kelders, pompstations, wasdroging, de bouw en andere locaties waar ontvochtiging van hoge kwaliteit en effectiviteit gevraagd is.

https://www.itecluchtreiniger.nl/