Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Niet meer goed ter been? Wat zijn noodzakelijke aanpassingen in de badkamer?

Een badkamer is voor veel mensen de plek om te relaxen. Even ontspannen onder de douche of in bad. Echter kan een badkamer voor senioren en mensen die slecht ter been zijn, een plek worden die ze liever vermijden. Lekker wonen wordt dan met de dag minder leuk, want de angst om te vallen wordt steeds groter. Met enkele simpele aanpassingen kan een badkamer veilig worden gemaakt.

Aanpassen van een badkamer

Een badkamer hoort ten alle tijde veilig te zijn voor jong en oud. Bij het naar binnen gaan mag de vloer niet glad of nat zijn. Een badmat op de vloer kan glijden of vallen tegen gaan. Als u een bad heeft, denk dan aan een goede stevige antislipmat voor in bad of douche. In de douche kunt u ook een douchestoeltje neerzetten, waarin u comfortabel zit. Bevestig handgrepen aan de zijkanten van de muur van douche, bad en toilet, zodat u altijd houvast heeft bij het zitten en opstaan. Voor op het toilet is een verhoogde toilet erg handig. Het vergemakkelijkt het opstaan beter en sneller.

Deze kleine, maar noodzakelijk aanpassingen wordt meestal niet vergoed. U kunt ze zelf bij de bouwmarkten halen of lenen/huren bij een zorgwinkel.

Grotere aanpassingen

Zijn er grotere aanpassingen nodig, dan kan de gemeente of belasting misschien wat betekenen op het gebied van zorgvergoeding. Vraag hier zorgvuldig naar, want een grote verbouwing aan uw badkamer kan hoog in de kosten gaan lopen. Grotere aanpassingen zijn:

  • Badkamer verbreden of helemaal ombouwen
  • Verhoogde toiletpot/ instap- bad.
  • Overal rondom het bad en douche veiligheidsglas plaatsen
  • Bad- of tillift plaatsen

Professionele verzorging

Als u zo slecht ter been bent, kan professionele zorg uitkomst bieden. Let er wel op dat een professional volgens de arbo regels moet werken. Een bad- of tillift is daarom noodzakelijk, maar ook andere hulpmiddelen zijn nodig zodat die het werken voor haar makkelijker maakt.

Gerelateerde artikelen

Tegels verwijderen en sanitair tegels

Kies voor de meest ervaren dakdekker in Doetinchem

Bloeiende kunstplanten voor buiten