Passion 4 Web
Image default
Zakelijk

Vaststellingsovereenkomst controleren: noodzakelijk of onzinnig?

Er zijn nog altijd mensen die documenten ondertekenen zonder deze eerst rustig te lezen. Meestal is dat op basis van goed vertrouwen of denken te weten wat er in de papieren staat. Een van de documenten waarbij je dit nóóit mag doen, is de vaststellingsovereenkomst. Zelfs wanneer je prima met je baas door één deur kunt en op goede basis uit elkaar gaat, is het van groot belang om de gehele vaststellingsovereenkomst door te nemen voordat je een handtekening zet. Je hebt hier ruim de tijd voor én je mag zelfs tegenvoorstellen doen, waardoor je een betere positie hebt op het moment dat je ineens zonder vast inkomen komt te zitten.

Waar moet je op letten bij het checken van de vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst moeten een heel aantal belangrijke punten opgenomen worden. Veel van deze punten hebben een grote invloed op de weken en maanden na het eindigen van het dienstverband. Staat er bijvoorbeeld niet in de vaststellingsovereenkomst dat het ontslag buiten jouw schuld om was, mist de einddatum van het contract of staat er in het document dat je met ziekteverlof was op het moment van ondertekenen? Dan heb je niet direct recht op een WW-uitkering nadat je je laatste loon ontvangen hebt.

Zelf je vaststellingsovereenkomst checken is mogelijk, maar het is lang niet altijd even gemakkelijk. Vaak zijn de omschrijvingen en afspraken in de vaststellingsovereenkomst lastig te duiden, wat betekent dat je vaak niet zeker weet of het nou wel of niet in je voordeel uitvalt. Dat is waarom mensen in deze situatie vaak kiezen voor een arbeidsrecht advocaat die de vaststellingsovereenkomst controleren kan. De kosten verdien je in nagenoeg alle gevallen terug (en dit kan zelfs in de overeenkomst zelf opgenomen worden). 

En na het controleren van de overeenkomst? 

Het blijft echter niet bij het controleren van de overeenkomst. Na de check kun je namelijk ook een tegenvoorstel doen of het verzoek indienen om bepaalde punten aan te laten passen. Dit is je recht en kan niet geweigerd worden. Uiteindelijk gaat het erom dat er een overeenkomst op tafel komt te liggen die beide partijen (werknemer én werkgever) ondertekenen.