Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Wanneer het tijd is voor de vervanging van je dakgoot

Of je nu een nieuwe of inmiddels al ervaren huiseigenaar bent, van al het onderhoud waar je zelf verantwoordelijk voor bent sta je vaak niet stil bij je dakgoot. En dat is erg begrijpelijk, niemand staat namelijk stil bij een dakgoot tot er wat mis mee is. Als het dan zover is, is het noodzakelijk dat je je dakgoot zo snel mogelijk laat repareren als dit nog kan. Hierbij geldt overigens ook dat niks voor eeuwig meegaat. Een dakgoot is daar geen uitzondering op. Vooral als je een huis van iemand anders hebt overgekocht is het daarom verstandig om stil te staan bij hoe lang je bestaande dakgoot al meegaat. 

Waar een dakgoot goed voor is

Om bij de basis te beginnen gaan we eerst dieper in op wat een dakgoot nu eigenlijk doet en of hij echt nodig is. Het punt is namelijk dat dakgoten zo vanzelfsprekend zijn dat veel mensen er waarschijnlijk niet eens van op de hoogte zijn. Zoals iedereen weet vangt een dakgoot regenwater op. Dit regenwater wordt als het goed is vervolgens naar een regenpijp geleid waar het terechtkomt in een regenton of gewoon op de grond bij de planten in de tuin. Als je geen dakgoot zou hebben, zou al het regenwater op de grond vlak voor je huis vallen en tegen je gevel aankomen. Dit klinkt misschien niet erg imponerend maar dit kan met het verloop van de tijd toch voor veel problemen zorgen. Er kunnen op deze manier namelijk gaten ontstaan. Een dakgoot voorkomt dit. 

Een dakgoot die aan vervanging toe is

Afhankelijk van het materiaal waarvan je dakgoot gemaakt is, gaat deze gemiddeld 20 tot 40 jaar mee. Gelukkig merk je het snel genoeg als je dakgoot aan vervanging toe is door wateroverlast. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je dit liever wilt voorkomen. Dit kun je doen door te checken op scheuren of mogelijke naden die opengescheurd zijn. Daarnaast is het ook erg belangrijk om regelmatig je dakgoten schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Het schoonmaken van je dakgoten kun je zo combineren met het checken op beschadigingen. 

Een nieuwe dakgoot

Als het dan toch tijd is voor een nieuwe dakgoot, kun je deze tegenwoordig online bestellen. Dakgoten van PVC komen tegenwoordig vaker voor dan de oude dakgoten van zink. Een van de voordelen van een PVC dakgoot is dat deze vaak naadloos zijn. Hierdoor heb je minder risico op lekkage. Ook zijn PVC dakgoten goedkoper dan dakgoten van zink. Voor meer informatie kun je je natuurlijk altijd laten inlichten door een professional voor advies op maat.