Passion 4 Web
Image default
Marketing

3 Tools om de snelheid van je website te testen

Als je op hoger wilt scoren in Google weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk de snelheid van je website is. De websitesnelheid is namelijk één van de belangrijkste factoren om te scoren in Google.

Veel websites werken op WordPress. WordPress is een prima CMS (content management systeem) om prachtige websites te bouwen. Zelf zonder enige kennis van codes. Maar door alle plugins en thema’s die ermee op je website kunt installeren wordt deze snel traag.

In dit artikel geef ik je drie tools waarmee je de snelheid van je website kunt testen.

Pagespeed Insights

PageSpeed Insights is een tool van Google. De test die je via deze tool kunt doen gaan via een geëmuleerde browser. Het gebruikt netwerkbeperkingen om de belasting van een opgegeven pagina onder verschillende netwerkomstandigheden te simuleren.

Het resultaat is een score van 1 (heel slecht) tot 100 (heel goed). Voor zowel op de mobiele telefoon als op de desktop krijg je verschillende scores.

Vaak zie je dat het met de scores op de desktop wel goed zit, maar dat het wat betreft de mobiele telefoon nog een stuk beter kan. Ook al krijg je veel bezoekers via de desktop, dan moet je niet vergeten dat Google aan Mobile First Indexing doet. De score van de mobiele telefoon is dus leidend.

Onder de scores vind je een lijst met verschillende aanbevelingen om je score te verbeteren.

WebPageTest

Met WebPageTest kun je zelf aangeven vanuit waar je een test wilt laten uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kabelnetwerk in Frankfurt, maar ook voor een 3G netwerk in India. De test wordt vervolgens gedaan via een echte webbrowser.

Behalve de snelheid van je website, kun je bij WebPageTest bijvoorbeeld ook zien of jouw website wel voldoet aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden.

GTmetrix

GTmetrix is één van de populairste tools om de snelheid van je website te testen. Het geeft niet alleen een score op snelheid, maar ook voor de structuur van je website.

Tot slot

Er zijn veel verschillende tools waarmee je de website van je snelheid kunt testen. Dit is ontzettend belangrijk omdat dit een belangrijke ranking factor is wat betreft SEO.