Passion 4 Web
Image default
Aanbiedingen

4 Trends op het gebied van educatie die je moet leren kennen

In de laatste decennia hebben we een enorme verschuiving meegemaakt op het gebied van educatie. Of het nu gaat om ontwikkelingen binnen het beroepsonderwijs of op de middelbare school, er zijn diverse trends die educatiemethoden sterk beïnvloeden. Om je wegwijs te maken met de laatste ontwikkelingen binnen het onderwijs, hebben we 4 trends uiteengezet die je meer zullen vertellen over de toekomst van educatie. 

1. Gepersonaliseerd leren

We zien de laatste jaren dat er steeds meer wordt gesproken over gepersonaliseerd leren. Dit is een leerplan die op de specifieke behoeften van een leerling is toegesneden, waarmee de kans groter is dat het zijn specifieke vooruitgang ondersteunt. Gepersonaliseerd leren neemt met name een steeds belangrijkere rol in binnen de De Nieuwe Leerweg op middelbare scholen, waarbij leerlingen werken aan uitdagende vraagstukken en afwisselende thema’s en de mogelijkheden hebben voor meer eigen inbreng. 

 

Een voorbeeld van deze betrekkelijk nieuwe onderwijsmethode is leerlingen een uur per dag aan projecten van hun keuze te laten werken. Dit moedigt leerlingen aan om creativiteit en zelfstandig denkvermogen te ontwikkelen en kan een echte liefde voor diverse disciplines aanwakkeren. 

  1. Digitaal leren 

De digitale leermogelijkheden zijn niet meer weg te denken binnen vrijwel alle vormen van educatie. Het vermogen om technologie en internet doeltreffend en op de juiste manier te gebruiken, is belangrijker dan ooit. We zien dan ook dat steeds meer taken en activiteiten, die van oudsher face-to-face plaatsvonden, verschuiven naar het web verschuiven. Dit maakt het des te belangrijker dat leerlingen op steeds jongere leeftijd de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor een gezonde relatie met de digitale omgeving.

3. Gefragmenteerd leren

Als we het hebben over gefragmenteerd leren,  dan spreken we over het ontwikkelen van  academische vaardigheden door middel van korte en specifieke activiteiten. Hier wordt specifiek rekening gehouden met de eisen van de huidige levensstijl van de leerlingen, die het moeilijk kan maken om gedurende lange perioden in de klas te blijven en geconcentreerd te leren

 

Gefragmenteerd leren houdt als het ware in dat studenten in staat worden gesteld om echte vaardigheden te leren op een korte en gemakkelijke manier, in plaats van in één sessie in een lange cursus of eindeloze klassikale colleges. Hierbij is het van vitaal belang dat er strategisch gebruik wordt gemaakt van korte opdrachten om nieuwe vaardigheden aan te leren. 

4. Mindfulness 

In onze drukke werk- en studieleven is het essentieel om de kalmte te bewaren en bewustwording en aanvaarding van de uiterlijke wereld en onze innerlijke ervaringen aan te leren. We zien daarom steeds meer dat mindfulness al vak meer plek krijgt in de klasomgeving en kan helpen om de reacties van leerlingen op stress te verbeteren en het algemene stressniveau te verlagen. Dit kan niet alleen nuttig zijn om sociale-emotionele vaardigheden te bevorderen, maar mindfulness kan dus ook helpen bij leerlingen die zich overweldigd voelen.