Passion 4 Web
Image default
Aanbiedingen

5 Indiase kruiden die uitstekend zijn voor je gezondheid

Er zijn talloze Indiase specerijen die worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Indiase kruiden staan echter niet alleen bekend als ideale smaakmakers, maar vele specerijen bieden bovendien fantastische voordelen voor de gezondheid. Wil je weten welke kruiden jouw smaakpapillen laten smachten naar meer en tegelijkertijd jouw gezondheid een boost geven? Maak dan hier kennis met de 5 specerijen uit de Indiase keuken die onmisbaar zijn in uiteenlopende gerechten. 

  1. Komijn

Komijn wordt al eeuwenlang gebruik in de Indiase volksgeneeskunde, niet alleen vanwege de heldere, aardse en licht kruidige smaak, maar ook omdat dit kruid een rijke bron van ijzer biedt en helpt bij de spijsvertering. Bovendien is het rijk aan antioxidanten en beschikt over antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen

 

Daarnaast hebben sommige studies  aangetoond dat het toevoegen van komijnpoeder aan een caloriearm dieet een goede bijdrage kan leveren bij gewichtsverlies. Verder helpt komijn de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat ideaal is voor mensen met diabetes. 

2. Kurkuma

Deze feloranje specerij zorgt voor en prachtige kleur aan gerechten en biedt ook nog eens geweldige voordelen voor de gezondheid! Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en is enorm bekend in Ayurvedische geneeskunde voor verscheidene gezondheidsdoeleinden. Deze specerij helpt onder meer bij de behandeling van artritis, brandend maagzuur, maagpijn, diarree en verlies van de eetlust. Daarnaast wordt het gebruikt als een uitwendig geneesmiddel voor problemen zoals huidontsteking en gordelroos. 

3. Kardemom

Kardemom zijn groene peulen die afkomstig zijn uit de bossen van India. Ze worden niet alleen in de Indiase keuken gebruikt, maar kunnen ook heel goed gebruikt worden om verrukkelijke thee te zetten. Om het maximale te halen uit deze specerij, is het van belang om de dop open te breken en de kleine peulen binnenin te onthullen. Deze kunnen worden gebruikt voor de behandeling van diverse spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Bovendien is kardemom een uitstekende oplossing voor het behandelen van een slechte adem en worden ze vaak ingezet als ademverfrisser na de maaltijd. 

4. Zwarte peper

Hoewel zwarte peper een specerij is die niet meer weg te denken is in de traditionele Nederlandse keuken, komt dit zwarte kruid oorspronkelijk uit India. Bijna iedereen kent wel de smaak van zwarte peper, maar je wist waarschijnlijk niet dat deze specerij helpt bij de spijsvertering, congestie en maagklachten. Daarnaast kan het bij uitwendig gebruik helpen om het bloeden van verwondingen te stoppen.

  1. Gember

Tot slot gaan we het hebben over gemberwortel, een specerij die beschikt over honderden verbindingen en metabolieten, waarvan diverse verbindingen de menselijke gezondheid en genezing kunnen bevorderen. De smaak van verse gember is licht peperig en zoet, met een scherp en kruidig aroma, perfect voor een gezonde kop thee, een heerlijke wortelsoep en het kruiden van kip. 

Wat de gezondheidsvoordelen betreft, wordt gember al heel lang in verband gebracht met een vermindering van misselijkheid, pijn en ontsteking. Het is in het bijzonder doeltreffend tegen misselijkheid die met de zwangerschap gepaard gaat, zoals ochtendmisselijkheid. Bovendien schijnt het goed te werken als een middel tegen menstruatiekrampen. Deze heilzame eigenschappen worden voornamelijk toegekend aan de krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van gember.