Passion 4 Web
Image default
Electronica en Computers

De beste CMS systemen voor gemeentelijke websites op rij

Wat zijn de meestgebruikte CMS systemen voor gemeentelijke websites in Nederland?

Tegenwoordig gaat het om twee type content management systemen, te weten Typo3 en Drupal. Het gaat om open source software die gemeenten in staat stelt om reeds ontwikkelde functionaliteiten opnieuw te gebruiken.

In dit artikel maak je kennis met drie leveranciers van CMS software voor gemeenten.

CMS systemen bij Nederlandse gemeenten

Zoals al gezegd, gaat het om Typo3 en om Drupal als meestgebruikte CMS systemen.

 

Typo 3 CMS opengemeenten.nl

Het grootste voordeel van het TYPO3 CMS is dat de software open source is. Voor een gemeente betekent dit dat er geen licentiekosten zijn en dat men zelf controle heeft op de (door)ontwikkeling van (extra) functionaliteiten.

Een website die is gebouwd met TYPO3, is niet gebonden aan één dienstverlener. Iedere gemeente is vrij om te kiezen voor welke diensten ze een TYPO3-dienstverlener in de arm neemt. Aan het TYPO3 CMS worden steeds weer nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Als gemeente kun je het potentieel hiervan benutten via deelname aan opengemeenten.nl

 

Drupal CMS voor gemeenten

Het Drupal CMS is open source en geschikt voor krachtige platformen. Met Drupal kunnen gemeenten hands-on tools realiseren en digitale transformatie en online ambities dichterbij brengen. De internationale Drupal gemeenschap deelt haar ervaringen en inzichten met klanten en (potentiële) gebruikers.

 

Simgroep CMS voor gemeenten

Ook de Simgroep gebruikt tegenwoordig het Drupal CMS.Wat maakt het Drupal CMS van SIM speciaal? Het voorziet in de behoefte van veel lokale overheden om een ​​nieuwe website te bouwen die de online dienstverlening enorm verbetert, met een beperkt budget en in een korte ontwikkeltijd. Naast websites verzorgt SIMgroep ook het (sociale) intranet.

 

Welk CMS wordt gebruikt door welke gemeente?

Je kunt achterhalen welk CMS in gebruik is bij welke gemeente. Op deze website wordt bijgehouden welke websysteem gebruikt wordt per gemeente:

 

https://www.200ok.nl/cms-gemeenten/

 

Welk CMS systeem is het beste voor een gemeente?

Het beste advies om te geven, is om advies in te winnen bij de gemeenten die hetzelfde zaaksysteem gebruiken en te vragen hoe het CMS voor hun website hen bevalt. Vergelijking van diverse offerten, is daarbij een goede manier om een website CMS aantrekkelijk in te kopen. Een apart toptaken onderzoek is niet nodig, omdat je dit prima kunt ontlenen aan de genoemde gemeentelijke websites in dit artikel.

 

[Over de gastauteur:]

Gerben G van Dijk houdt zich bezig met online dienstverlening vanuit de rol van online adviseur, webredacteur en SEO adviseur. Gevestigd in regio Utrecht. Volg ook zijn blog over webredactie.

https://www.gerbengvandijk.nl