Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Elektronische sigaretten: een nieuw tijdperk

Roken was voor lang alomtegenwoordig in de westerse wereld. De sigaret werd beschouwd als een ontspannend genotsmiddel. Tabak bereikte de Republiek tijdens de renaissance en al snel werd de plant gepruimd, gesnoven en later ook gerookt. Na de uitvinding van de filtersigaret en de Tweede Wereldoorlog begonnen nog veel meer mensen te roken; de tabaksindustrie had nog nooit betere dagen gezien. Dit tijdperk bracht echter ook een nieuw fase van de wetenschap met zich mee. In de jaren ’50 werd er een verband aangetoond tussen roken en longkanker. Tegenwoordig distantiëren we ons van roken vanwege hoge belastingen en deze gezondheidsrisico’s. Daarom hebben we verschillende creatieve opties bedacht, maar niets is vandaag meer relevant dan de elektronische sigaret.

 

De opkomst van de elektronische sigaret

De elektronische sigaret is een moderne uitvinding die veel zien als een bevorderlijk alternatief voor het roken van een sigaret. Het apparaat maakt niet gebruik van tabak en is dus volgens veel een stuk gezonder. In plaats van sigarettenrook, inhaleert de gebruiker damp (‘vapour’ in het Engels); het gebruik van een elektrische sigaret wordt ‘vapen’ genoemd. Bijna een half miljoen Nederlanders maken gebruik van een e sigaret. Deze gebruikers bestaan voornamelijk uit ex-rokers of rokers die willen stoppen. Steeds meer mensen laten het roken achter zich en de elektronische sigaret wordt vaak gezien als een (tijdelijke) oplossing van hun problemen.

 

Een gezond alternatief

Naast de afwezigheid van tabak zijn er meerdere andere redenen om te kiezen voor de een elektronische sigaret. Elektronische sigaretten bevatten geen koolstofmonoxide, teer, stikstofmonoxide of één van de tientallen andere kankerverwekkende stoffen die sigaretten wel bevatten. Daarbovenop hoeft u niet bang te zijn voor een stinkende rook of verkleurde tanden. Bovendien biedt de e sigaret de gebruiker een lagere prijs en meer zelfvertrouwen aan. Vanwege het feit dat steeds minder mensen roken in Nederland worden rokers sneller negatief beoordeeld door de maatschappij. Dit kan vaak leiden naar gevoelens van onzekerheid, twijfel of verdriet. Een e sigaret kan voor deze gebruikers een stap zijn naar een beter toekomst.

 

De toekomst van roken

De wetenschap heeft ons een kans aangeboden om de fouten van het verleden in het heden te vermijden. Elk jaar zien we dat steeds minder mensen roken in Nederland. Technologie biedt ons alternatieven aan die constant zullen ontwikkelen. De elektronische sigaret is het begin van een nieuw tijdperk waarbij gezondheid en rationaliteit voorop staan. Voor we het weten zal het roken van tabak achter ons liggen en zal de e sigaret de oplossing van de toekomst worden.