Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Hoe ga je eczeem tegen?

Eczeem is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen. Het is een chronische ontsteking van je huid met vaak hevige jeuk. Gelukkig is deze chronische huidontsteking niet besmettelijk. Maar wat kun je zelf doen aan eczeem en aan zijn vervelende symptomen?

Eczeem herkennen

De meest voorkomende symptomen van deze huidaandoening zijn naast jeuk ook een droge, rode en schilferende huid. Iedereen kan er last van krijgen, maar baby’s en (jonge) kinderen zijn er het gevoeligst voor. Bij de meeste kinderen vanaf zeven jaar verdwijnt eczeem spontaan, ze groeien er uit. Dat is spijtig genoeg niet bij iedereen het geval. Anderen hebben er namelijk gans hun leven last van en krijgen zelfs op latere leeftijd nieuwe aanvallen van eczeem. 

Veel voorkomende oorzaken

Eczeem heeft meerdere oorzaken. Naast allerlei voedselallergieën, astma, stress, het gebruik van irriterende zeep en agressieve schoonmaakmiddelen, een zwak immuunsysteem en een lage natuurlijke weerstand, huisstofmijt, pollen, katten en hondenallergie, de regelmatige blootstelling aan allerlei ziekmakende bacteriën en schimmels een veel voorkomende oorzaak van deze huidaandoening.

Hoe eczeem tegengaan?

Eczeem kun je op meerdere manieren tegengaan en onder controle houden. Met een aangepast en natuurlijk eetpatroon en met het gebruik van aangepaste zalfjes en crèmes en met goede huisverzorging.

Vochtige woningen 

Maar ook vochtige woningen liggen dikwijls aan de basis van eczeem. Ze zijn namelijk broeihaarden van allerlei bacteriën en schimmels, evenveel oorzaken van eczeem. Heb je er ook last van en heb je kleine kinderen in je gezin? Maak dan zo snel mogelijk komaf met vocht in je woning. Daarnaast heeft ook de kwaliteit van je leidingwater een belangrijke invloed op huidproblemen zoals eczeem. Heb je problemen met de kwaliteit van je leidingwater? Controleer dan vrijblijvend de schoonwaterexperten van schoonwater expert softwatersystems.nl

De gevolgen van hard water voor je gezondheid

Velen hebben na een bad of douche vaak last van een hevige jeuk. In dit geval kan het gebruik van een goede waterontharder een oplossing zijn. Patiënten met eczeem ervaren een belangrijke verbetering na het installeren van een goede waterontharder. Dat is makkelijk te verklaren. Bij hard water heb je voor het wassen van je kleding meer wasmiddel nodig. Dat kan je huid irriteren en eczeem veroorzaken. 

Hard water slecht je huid en haar?

Hard water met veel calcium en kalk is goed voor sterke botten, maar zeker niet voor je haar en je huid. Kalk stapelt zich op tussen je haarschubben en vormt een verstikkend laagje, wat het binnendringen van vocht en voedende oliën onmogelijk maakt. Met droog haar en een droge huid als gevolg. Een goede waterontharder vermindert de hoeveelheid kalk in je leidingwater, en zorgt zo voor een gezonde huid en gezond, mooi haar.

Gerelateerde artikelen

Welke items zou iedere man in zijn toilettas moeten hebben

E smoker handig hulpmiddel om te stoppen met roken

Wat doet koffie met je nachtrust?