Passion 4 Web
Image default
Woningen

Huizenprijzen blijven ondanks de coronacrisis stijgen

Ondanks dat de economie sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo hard gekrompen is als nu, blijven de huizenprijzen maar stijgen. Hoe komt dit en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Vraag naar huizen blijft toenemen

Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar koophuizen in Nederland stijgen. De verkoopprijs van een gemiddeld huis is daardoor eind 2020 naar 365.000 euro gestegen. Dat is 11,6 procent meer dan in 2019, volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM. De krapte op de woningmarkt is nog niet eerder zo groot geweest. In november 2020 stonden er zo’n 25.500 woningen te koop door heel Nederland, bijna een derde minder dan een jaar eerder. Ook bij ook bij Van der Eijken Makelaardij in Roosendaal merken ze dat de vraag maar blijft stijgen. 

Huizen staan minder lang te koop

Door de grote vraag naar koopwoningen in Nederland, staan huizen ook minder lang te koop. De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat, is 85 dagen. Door de krapte in de woningmarkt hebben kopers gemiddeld maar keuze uit twee huizen die helemaal aansluiten op de wensen die zij hebben. Mensen bieden sneller en ook vaak hoger om er zeker van te zijn dat zij niet misgrijpen. Kopers betaalden gemiddeld 3,4% meer voor een koopwoning dan een jaar eerder.

Meer ruimte

Veel mensen die eerst in de Randstad woonden, zijn verhuisd naar rustigere gebieden in bijvoorbeeld het Oosten van het land. De kans is groot dat dit samenhangt met de coronamaatregelen, door het vele thuiswerken en thuiszitten hebben mensen meer behoefte aan ruimte. Daardoor kiezen ze vaak niet alleen voor een rustigere omgeving, maar ook voor een groter huis. 

Nieuwbouwwoningen

Een goede oplossing lijkt het bouwen van meer woningen, maar naar verwachting zullen de negatieve effecten van het coronavirus later pas merkbaar zijn in de bouwsector. Door het vertraagde besluitvormingsproces door thuiswerkende ambtenaren en projectontwikkelaars, wordt er een terugval verwacht in het bouwen van nieuwe woningen