Passion 4 Web
Image default
Auto's en Motoren

Je elektrische auto laden via het stopcontact, kan dat?

De laadinfrastructuur wordt met de week beter. Dat geldt niet alleen voor het Nederlandse netwerk aan AC-laadpalen en snelladers, ook in de andere Europese landen wordt hard gewerkt aan verbetering van de laadmogelijkheden door grote aanbieders zoals Fastned, IONITY en tal van andere laadexploitanten die werken aan een dekkende infrastructuur om het elektrisch rijden aan te jagen. Hoewel dat goed nieuws is voor EV-rijders, kan het nog altijd gebeuren dat je met een lege accu komt te zitten en géén laadpaal in de buurt hebt. Wat doe je dan? Dan gebruik je je mobiele thuislader met Schuko-stekker.

Wanneer is laden via een stopcontact handig?

De mobiele thuisladers worden vooral gebruikt voor vakanties, omdat er veel gebieden in Europa zijn waar je géén laadpaal kunt vinden, maar wel een stopcontact dat je kunt gebruiken om je mobiele thuislader met type 2 aansluiting in te prikken. Zeker voor vakantietripjes naar afgelegen gebieden waarbij je niet kunt kiezen voor een accommodatie met een laadpaal, is de mobiele thuislader een uitkomst.

Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar een mobiele lader aan kunt sluiten op een willekeurig stopcontact. De wandcontactdoos moet onbeschadigd zijn en idealiter op een verder lege groep zitten, om zo de maximale laadsnelheid te kunnen halen. Laad je bij een vakantieaccommodatie of bij vrienden, vraag dan altijd eerst toestemming en vraag vooral ook welke wandcontactdoos de beste optie is. Probeer ook overmatig gebruik van verlengsnoeren te voorkomen.

Is een laadpaal niet beter dan een mobiele thuislader?

De mobiele thuislader is niet bedoeld als permanente laadoplossing thuis (al is dit met een aantal aanpassingen uiteraard wel mogelijk). Een laadpaal is altijd de beste keuze voor thuisladen, maar tijdens een vakantie, een weekendtrip of laadsessie tijdens een reisje waarbij je niet op tijd een laadpaal kunt vinden, is de mobiele thuislader een uitstekende optie. Zeker wanneer je kiest voor een kwalitatief model met oververhittingsbescherming en een laadsnelheid die aangepast kan worden zodat je de rest van het netwerk niet stoort tijdens het laden van je elektrische auto.