Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Je huis duurzaam maken

Tegenwoordig gaan mensen steeds sneller opzoek naar alternatieven om hun huis eenvoudig te verduurzamen, vanwege de hoge energieprijzen. Dit vergt echter meestal een flinke investering. Na verloop van tijd kun je er veel geld mee besparen. In deze blog worden een paar voorbeelden gegeven van de verschillende manieren om je huis te verduurzamen.

Isoleren

Dit is misschien wel de oudste en meest gebruikte vorm van het duurzaam maken van je huis. Door je muren en ramen te isoleren, houd je warmte binnenshuis. Dit werkt zowel kosten besparend als CO2 uitstoot verlagend. Als een muur niet geisoleerd is, kan het huis al snel tot 20% van de warmte hierdoor verliezen. Je kunt je huis tegenwoordig eenvoudig zelf isoleren, het is ook nog eens een redelijk goedkope manier van het duurzamer maken van je huis.

Warmtepomp

Bij een warmtepomp kan onder andere de buitenlucht als bron dienen om je huis en water te verwarmen. Hiermee kun je dus onafhankelijk worden van gas. Voordat je een warmtepomp kan installeren, dien je je huis eerst goed te installeren. De overheid wil voor 2050 volledig onafhankelijk zijn van aardgas, mede door deze reden wordt de installatie van een warmtepomp gesubsidieerd en gestimuleerd.

Zonnepanelen

Dan gaan we over op de duurste investering: zonnepanelen. Teken voordat je deze investering maakt eerst goed uit wat je stroomvreters zijn. Vervolgens kun je kijken of het de investering waard is. Als je veel stroom verbruikt, kun je al gauw honderden euro’s besparen per jaar. Hierdoor ga je dus al sneller meer elektriciteit gebruiken dan bijvoorbeeld gas. Er zijn tegenwoordig veel installateurs voor onder andere zonnepanelen in Amsterdam. Laat je adviseren door installateurs over hoeveel panelen je kunt laten plaatsen. Ook de ligging van het huis is belangrijk, een dak dat het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, is niet een handige plek voor zonnepanelen natuurlijk.