Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Kickstart je stage

De stage wordt gezien als een van de meest leerzame momenten van je hogeronderwijscarrière. Na jarenlang stil te hebben gezeten in de collegebanken kun je nu eindelijk je kennis in praktijk brengen. Het begin van de stage kan natuurlijk een beetje spannend zijn, maar met deze handige tips zorg jij ervoor dat je helemaal voorbereid begint. 

 

Goede indruk

Een goede eerste indruk is het halve werk. Hiervoor zijn een aantal factoren van belang. Het begint natuurlijk met op tijd komen. Maar daarnaast is uitstraling van groot belang. Een lach kan gelijk leiden tot een positieve eerste indruk. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Tijdens je sollicitatierondes heb je al een beetje kunnen zien wat de ongeschreven kledingregels zijn. Als je dit nog niet helemaal zeker weet, ga dan voor een casual chique outfit (blouse, pantalon en nette laarzen doen het altijd goed). Tot slot is het belangrijk dat je niet als eerste vertrekt, maar je hoeft ook niet veel later naar huis. Zorg ervoor dat je je taken goed afrondt maar ook dat je uitgerust de nieuwe dag kan beginnen. 

 

Kom voorbereid 

Voordat je aan je stage begint kun je al veel opzoeken over het bedrijf. Zoek op met welke projecten zij zich bezighouden en kijk op de LinkedIn-pagina van het bedrijf. De eerste periode krijg je enorm veel nieuwe indrukken. Het is daarom handig om een notitieblok mee te nemen om zo veel mogelijk te kunnen onthouden. Luister goed naar wat iedereen vertelt en stel vragen. 

 

Wees sociaal

Een goede band met collega’s is van groot belang voor je stageperiode. Niet alleen kun je collega’s om hulp vragen, maar ze zullen je stageperiode ook gezelliger maken. Dus stel jezelf voor; onthoud hun naam en functie én voeg ze toe op LinkedIn. Naast de zakelijke band is het ook belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen. Vraag naar hun interesses. Als hier niet genoeg tijd voor is tijdens het werk, plan dan een kort gesprek in of vraag je collega’s voor een koffietje of lunch. 

 

Wees proactief

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het werk dat je levert. Zorg ervoor dat je je eigen taken altijd netjes en op tijd afrondt. Maar daarnaast is initiatief de key. Heb je bijvoorbeeld tijd over, vraag dan aan collega’s of je ze ergens mee kan helpen. Dit is niet alleen sociaal naar je collega’s toe maar je kan hier ook veel van leren. En op het moment dat jij initiatief neemt zullen collega’s je ook eerder betrekken bij grotere klussen. 

Met het lopen van een stage bereid je jezelf voor op je carrière. Wie weet is dit wel het bedrijf waar jouw droombaan is. Laat daarom een professionele indruk achter maar vergeet vooral niet om ook plezier te maken. Ben jij nog op zoek naar een stage (meeloopstage, afstudeerstage, zomerstage, en meer)? Neem dan een kijkje op www.integrand.nl. Hierop staan bijvoorbeeld de vetste stages in Amsterdam, maar ook op veel andere plekken in Nederland.