Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Diabetes Trends: Wat gebeurt er in Nederland?

Diabetes is een wijdverbreid probleem in Nederland. In 2014 waren er naar schatting 5,9 miljoen mensen met diabetes op een totale bevolking van 16,3 miljoen. Hoewel dit aantal zorgwekkend is, is het niet helemaal vergelijkbaar met de Verenigde Staten. De prevalentie van diabetes was 9,8% voor elke 1000 mensen in de VS, wat neerkomt op ongeveer 42 miljoen mensen die met diabetes leven in Amerika, vergeleken met 5,9 miljoen in Nederland. Wat zijn enkele andere verschillen tussen deze twee landen? Zijn er manieren waarop u uw risico op het ontwikkelen van deze ziekte kunt verkleinen? Ontdek het hier!

 

Inleiding

Nederland heeft een bevolking van 16,3 miljoen mensen, waarvan 5,9 miljoen met diabetes.

De prevalentie van diabetes was 9,8% per 1.000 mensen in de VS, wat neerkomt op ongeveer 42 miljoen mensen met diabetes in Amerika, vergeleken met 5,9 miljoen in Nederland.

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 6.000 mensen aan diabetes en zijn er ongeveer 2.600 gevallen per 100.000 mensen – ver onder het percentage Amerikanen met diabetes dat aan complicaties van hun ziekte overlijdt (50 sterfgevallen per 100.000).

Diabetes is een chronische ziekte die onder controle kan worden gehouden met behulp van een dieet, lichaamsbeweging, medicatie en andere aanpassingen van de levensstijl, zoals gewichtsverlies.

 

Wat gebeurt er in Nederland?

Nederland is een van de gezondste landen ter wereld, maar met een bevolking van 17 miljoen mensen en een aanzienlijk aantal mensen dat met diabetes leeft, heeft het nog steeds een aanzienlijke impact. Een van de manieren waarop Nederland dit probleem heeft kunnen aanpakken is met het Diabetes Preventie Programma (DPP). Het DPP is in 2003 gestart om personen te identificeren die het risico lopen type 2 diabetes te ontwikkelen. Het bestaat uit drie fasen waarin wordt gekeken naar leefstijl, orale medicatie en insuline om type 2 diabetes te helpen voorkomen.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren waarop u uw risico op het ontwikkelen van diabetes kunt verminderen. Dieet en lichaamsbeweging zijn twee andere methoden die u kunnen helpen deze ziekte ook te voorkomen!

 

Waarom is diabetes een probleem in Nederland?

Diabetes is een wijdverbreid probleem in Nederland. In 2014 waren er naar schatting 5,9 miljoen mensen met diabetes op een totale bevolking van 16,3 miljoen. Hoewel dit aantal zorgwekkend is, is het niet helemaal vergelijkbaar met de Verenigde Staten. De prevalentie van diabetes was 9,8% voor elke 1.000 mensen in de VS, wat neerkomt op ongeveer 42 miljoen mensen met diabetes in Amerika, vergeleken met 5,9 miljoen in Nederland. Wat zijn nog meer verschillen tussen deze twee landen? Zijn er manieren waarop u uw risico op het ontwikkelen van deze ziekte kunt verkleinen? Ontdek het hier!

Nederlanders hebben een van de hoogste niveaus van lichamelijke activiteit en overgewicht in Europa, waardoor diabetes minder vaak voorkomt dan anders het geval zou zijn. Bovendien eten veel Nederlanders een dieet met veel groenten en fruit, waarvan is aangetoond dat het het risico op type 2 diabetes vermindert.

 

Risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes

Er zijn veel risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes, waaronder leeftijd, overgewicht of obesitas, en sommige etnische groepen. U kunt uw risico verminderen door regelmatig te bewegen en een gezond dieet aan te houden. U moet ook op de hoogte zijn van uw bloedsuikerspiegel en de veranderingen die deze teweegbrengt. Als u diabetes heeft, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw bloedsuikerspiegel te allen tijde op een passend niveau blijft.

 

Hoe kunt u uw risico op diabetes verminderen?

Een gezonde voeding is een manier om het risico op diabetes te verkleinen. Het is belangrijk om voedsel te eten dat weinig suiker, verzadigd vet en zout bevat. Veel mensen die diabetes ontwikkelen hebben een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk en diabetes type 2, die onder controle kunnen worden gehouden door middel van voeding en lichaamsbeweging. De American Diabetes Association suggereert dat het opvolgen van dit advies uw risico op diabetes type 2 met maar liefst 59 procent kan verlagen.

Roken is een andere belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes. Roken maakt het voor je alvleesklier zo moeilijk om insuline te produceren, die nodig is om glucose in je cellen te krijgen. Dit betekent dat u meer insuline moet innemen of een gezond lichaamsgewicht moet hebben om de glucosespiegels in de bloedstroom te reguleren. Leververvetting is ook een veelvoorkomend probleem bij diabetes.

Hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes type 2 bij vrouwen. Deze hormonale veranderingen treden vaak op tijdens de zwangerschap en de menopauze, waardoor het risico op het ontwikkelen van insulineresistentie toeneemt.

Een andere manier waarop u uw risico op diabetes kunt verminderen, is door regelmatig te bewegen en een actieve levensstijl aan te houden. Uit een studie van de American Diabetes Association bleek dat mensen met een actieve levensstijl 55 procent minder kans hadden op diabetes type 2 dan mensen zonder actieve levensstijl.

 

Conclusie.

Er zijn een aantal verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van diabetes. In de VS leven naar schatting 42 miljoen mensen met diabetes; in Nederland zijn dat er naar schatting 5,9 miljoen. Geconcludeerd door: “Er zijn een aantal verschillen tussen de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van diabetes.”

https://www.dietistmandybreure.nl