Passion 4 Web
Image default
Zakelijk

Openen van een zaak

Het openen van een nieuwe onderneming is altijd spannend. Je zit vol met vragen, gaan klanten mijn zaak vinden? Willen ze mijn producten kopen? Word ik de komende jaren winstgevend? Als het goed is heb je van tevoren een solide bedrijfsplan opgesteld, waardoor je je niet meer ongerust hoeft te maken over deze vragen. In deze blog geven wij enkele tips over het openen van je eigen zaak.

Het pand

Een van de eerste dingen waarover je moet beslissen is het pand waarin je wilt gaan ondernemen. Je kiest de indeling, opbouw en het interieur van het gebouw. Horeca ondernemers werken vaak vanuit een bepaald concept waarbij de inrichting van het pand op moet aansluiten. Deze kun je zelf bedenken, meestal samen met een architect. Je kunt er voor kiezen om een pand te kopen of te huren. Dit hangt natuurlijk af van jouw eigen financiële situatie, je meerjarenplan en het doel van het pand.

Werknemers

De medewerkers van jouw onderneming zijn hét uithangbord van je bedrijf. Zorg er dus voor dat je professioneel en bekwame werknemers in dienst neemt. Ook hier geldt weer dat het voor elke ondernemer verschillend is welk soort ondernemers je in huis wilt halen. Voor het zoeken en inhuren van medewerkers kun je uitzendbureaus inschakelen. Ook kun je persoonlijker te werk gaan door bijvoorbeeld je eigen social media kanalen als advertentie gebruiken. De ouderwetse manier van een blaadje met ‘medewerkers gezocht’ op de deur hangen werkt ook nog altijd uitstekend.

Urenadministratie

Zodra je de juiste medewerkers hebt gevonden en in dienst hebt genomen, is het belangrijk om een goede urenadministratie te hanteren. Je kunt ervoor kiezen om te werken met een inkloksysteem. Dit gebeurt vaak bij bedrijven waarbij de controle op uren lastig is, zoals horecabedrijven. Sommige ondernemers kiezen ervoor om met een boekhouder te werken om de urenadministratie op orde te houden. Je kunt het ook zelf bijhouden, of de medewerkers zelf laten doen door middel van verschillende handige applicaties.