Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Wat was de functie van kastelen?

Kastelen kom je overal ter wereld tegen in alle soorten en maten. Ze werden vooral gebouwd in de Middeleeuwen tussen het jaar 800 en 1000 en golden in die tijd vooral als verdedigingsforten. Het bekendste beeld wat mensen bij een kasteel hebben is toch wel de grote torens met een enorme ondoordringbare poort, waarbij het kasteel wordt omringd door een gracht. Door de jaren heen hadden deze kastelen verschillende functies. In deze blog lees je er alles over

Verschillende functies

Zoals eerder aangehaald hadden de eerste kastelen vooral de functie om de bewoners te verdedigen. Allereerst dienden kastelen dus als residentie. Deze residentie moest verdedigd worden tegen indringers en dieven. Meestal waren kastelen in het bezit van rijke of adellijke families. Hierdoor was een andere functie van een kasteel simpelweg een manier van machtsvertoon. Aan het einde van de Middeleeuwen dienden kastelen steeds vaker als opslagplaats voor dingen als voedsel of munitie. Toen het geweld afnam aan het einde van die periode, werden kastelen ook beter bewoonbaarder voor de families.

De kastelen van nu

Kastelen hebben tegenwoordig niet meer dezelfde functies als vroeger. Ze gelden vaak als bezichtigingsplaats, monument of museum. Veel kastelen zijn door de jaren heen ook binnen families gebleven, dus je zult helaas niet snel een kasteel te koop zien staan. Wel kun je vaak een kasteel inhuren als evenementlocatie voor gala’s, huwelijken of andere gelegenheden. Als je droomt om een nacht door te brengen in een kasteel; veel kastelen dienen tegenwoordig ook vaak als hotel. Je kunt in Nederland veel kastelen een bezoekje brengen. Voor de mooiste en het grootste aanbod raden wij je echter aan om naar Frankrijk te gaan. Hier kun je in bijna elke stad wel een indrukwekkend kasteel bezichtigen en bewonderen, dankzij de Franse bijbehorende tuinen worden de kastelen nét iets mooier bevonden.