Passion 4 Web
Image default
Auto's en Motoren

Parkeerovertredingen

Nederland kent twee verschillende soorten parkeerovertredingen. Voor beide overtredingen zal er een boete kunnen uitgeschreven. In deze blog lees je welke twee parkeerovertredingen zijn en hoe hoog de boete voor die parkeerovertreding is.

 

Twee soorten overtredingen

Nederland kent twee parkeerovertredingen. De parkeerovertredingen zijn:

  • Parkeren zonder te betalen, waar parkeergeld verplicht is te betalen
  • Het niet naleven van de parkeerregels

 

Niet naleven van verkeersregels

Bij het niet naleven van de parkeerregels zijn er drie vertakkingen. De drie vertakkingen zijn:

  1. Parkeren waar een parkeerverbod is. onder deze vertakking valt ook parkeren zonder blauwe schijf, waarbij de parkeerschijf wel nodig is. voor deze boete is een bedrag van €100,- opgesteld. Deze boete van €100,- is exclusief administratiekosten.
  2. Een andere vertakking is het hinderlijk of gevaarlijk parkeren. Voor deze vertakking is een boete opgesteld van €150-,- exclusief administratie kosten.
  3. De laatste en duurste vertakking is het parkeren op een invalidenplek. Een invalide plek is een parkeerplek voor invaliden. Het is daarom ook algemeen bepaald, dat deze boete extra hoog zal zijn. Als je onterecht op een invalidenplek parkeert, ontvang je een boete van €400,- exclusief administratiekosten.

 

Parkeren zonder te betalen

Het is ook mogelijk om een boete te ontvangen, voor parkeren zonder te betalen. De boete die hiervoor opgelegd wordt, is een feitelijk gemeentelijke belastingaanslag. Veel gemeentes berekenen dit bedrag op €60,- plus een uur parkeren. Let daarom goed op, of de parkeerplaats in Sittard een betaling eist voor het parkeren. In grote steden is deze boete vaker hoger. In de grotere steden ligt de boete op ongeveer €65,-.

 

Als je het niet eens bent met de naheffingsaanslag kan je bezwaar aantekenen bij de gemeente. Als je het niet eens bent met de boete kun je in hoger beroep gaan. Dit kost wel ongeveer €40,-.

 

Parkeerboete in het buitenland

Wanneer je een boete oploopt in het buitenland, wordt je boete geregeld door de Nederlandse overheid. De verkeersboete wordt geïncasseerd op de eigen inwoners. Dat is afgesproken door de Europese landen.

 

 

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een duidelijk beeld hebt over de parkeerboetes.