Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Raamfolie zelf aanbrengen

Kun je raamfolie zelf aanbrengen? Of heb je daar een expert bij nodig? Wij vroegen het Plakfoliewebshop.nl en dit is hun reactie:

Raamfolie kun je in principe zelf aanbrengen. Ook als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Wel is het belangrijk dat je hiervoor de handleiding aanhoudt. Zo kan er eigenlijk niets verkeerd gaan.

We lopen eens even stap voor stap door dit proces:

Allereerst heb je natuurlijk de goede afmetingen nodig. Wil je je hele raam beplakken of slechts 1 strook? Meet het gedeelte op dat je wilt gaan beplakken en noteer dat. Vervolgens ga je naar de winkel of website waar je zelfklevend of statisch raamfolie kunt kopen. Veel raam en plakfolie heeft een vaste breedte/hoogte. Het is soms echt wel even uitrekenen waar je dan genoeg aan hebt. Maar één advies: Koop in één keer voldoende folie voor je ramen. Het is namelijk zo dat mocht je weken later nog een stuk nodig hebben, dan kun je kleurverschil of zelfs wat patroonverschil hebben. De leverancier kan hier niet zoveel aan doen. Maar raamfolie wordt net als behang in batches gemaakt. Ze krijgen een verfbadje als dat nodig is en per batch kan er altijd wat verschil zijn. Ons advies dus: koop in 1x voldoende folie.

Om het raamfolie aan te brengen dien je eerst je raam heel goed schoon te maken. Vettigheid en stof zijn niet goed voor het kleven en dit moet je dan ook zoveel mogelijk vermijden. Goed schoonmaken dus, met een sopje. En daarna ook weer zorgen dat de sop er weer goed af is. Vervolgens spuit je schoon water op je raam. Maak het maar nat, dat is goed.

Je pakt daarna je raamfolie en plaatst het puntje in het hoekje. Hierbij mag je het schutvel, dat is dat papieren of plastic laagje dat aan de achterkant zit, iets verwijderen. Handig is misschien als iemand anders je helpt en het andere hoekje in de hoek van het raam vasthoudt. Zo zit het folie recht en kun je het schutvel voorzichtig eraf trekken.

Als het goed is zie je nu nog allemaal oneffenheden. Maar dat is op te lossen. Met een rakeltje. Dat is een plastic spateltje met een zacht laagje, kun je het raamfolie gladstrijken. Door dit met beleid. Wrijf het overtollige water voorzichtig naar de zijkant van de ramen en wrijf luchtbellen en oneffenheden weg. Zit het raamfolie nog niet goed? Zolang het raam nat is, kun je je plakwerk nog herzien. Zodra het droog is niet meer! Als je al het water hebt weggeveegd kun je nog wat vochtige plekken tussen het raam en het glasfolie zien. Maar laat dat gewoon zitten. Dat trekt namelijk vanzelf weg.

Overtollig folie aan de randjes kun je voorzichtig met een mesje wegsnijden. Doe dit voorzichtig want je wil er natuurlijk geen krassen in je raam of kozijn aan overhouden. Daarna ben je klaar en kun je lekker genieten van je zelf opgeplakte raamfolie!

https://www.plakfoliewebshop.nl/raamfolie