Passion 4 Web
Image default
Rechten

Rechtsbijstand regelen met een minimaal inkomen, wat zijn mijn rechten?

Wanneer je een minimaal inkomen hebt, moet je doorgaans al genoeg op de kleintjes letten. Rechtsbijstand is dan iets waar je het liefst (bijna) geen geld aan uit wilt geven. Toch kan het voorkomen dat je van rechtsbijstand gebruik moet maken Dan hebben we goed nieuws voor je, want er is altijd iets mogelijk.

Iedereen heeft recht op rechtsbijstand

In Nederland heeft iedereen in principe recht op rechtsbijstand. Recht moet namelijk toegankelijk zijn voor iedereen en dit mag nooit afhankelijk zijn van het inkomen en/of het eigen vermogen. Wil of kun je een dure advocaat of mediator niet betalen, dan kun je aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel ‘toevoeging’ genoemd. Je kunt ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten via RechtNet Advocaten

Vergoeding van de overheid

Wordt jouw rechtsbijstand gesubsidieerd door de overheid, dan wordt een groot deel van de kosten door de overheid vergoed. Een deel van de kosten vallen onder jouw eigen bijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van jouw inkomen en de hoogte van jouw eigen vermogen. Deze eigen bijdrage is naar ratio: hoe meer je verdient en hoe groter jouw eigen vermogen is, des te groter de eigen bijdrage moet zijn.

Waarvoor kan ik rechtsbijstand inschakelen?

Een advocaat helpt je bij juridische problemen zoals ontslag of een echtscheiding. Stel: je werkt al jaren voor dezelfde baas, maar deze weigert ineens om jouw salaris uit te betalen. Wanneer je hierover in gesprek bent gegaan met je baas, een loonvorderingsbrief hebt gestuurd en nog steeds nul op rekest krijgt, kan juridische bijstand uitkomst bieden. Om toch te krijgen waar je recht op hebt, kun je een advocaat inschakelen via rechtsbijstand. 

 

Wanneer je een echtscheiding moet regelen komt hier vaak een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Een scheiding is al vervelend genoeg en het regelen van alle administratieve zaken kan dan als een zware belasting aanvoelen. In dit geval is een advocaat de aangewezen persoon om te onderhandelen met de andere partij en eventueel met jou naar de rechter te gaan als er een rechtszaak komt.

Kosteloos informatie opvragen

Je kunt ook altijd bij het Juridisch Loket terecht om kosteloos informatie op te vragen. Samen met de medewerker wordt telefonisch met jou besproken of je een advocaat nodig hebt en of je deze kunt betalen. Wanneer je wordt doorverwezen vanuit het Juridisch Loket krijg je een verwijsbrief. Hiermee kun je korting krijgen op jouw eigen bijdrage.