Passion 4 Web
Image default
Hobby en vrije tijd

Tasje erbij? Waarom je niet voor een plastic maar juist voor een kartonnen tasje moet kiezen

Wil je daar een tasje bij? Dat is een veelgehoorde vraag van klanten als ze ergens een product kopen. Voorheen was het antwoord vaak ja en kreeg men een gratis plastic tasje om hun product. Het resultaat: een zee van plastic tasjes dat dagelijks geproduceerd moest worden en de daarbij horende negatieve gevolgen voor het milieu. Gelukkig is het antwoord vandaag de dag vaker nee, omdat men zelf een tasje meeneemt. Dit komt omdat plastic tasjes niet meer gratis zijn. Kartonnen tasjes daarentegen wel, omdat deze beter zijn voor het milieu. Maar, waarom zijn plastic tasjes zo slecht en kartonnen tasjes juist zo goed. We gaan er in dit artikel dieper op in.

Wat maakt een plastic tasje zo schadelijk voor het milieu?

Plastic is één van de grootste vijanden van het milieu. Het biedt zoveel nadelen dat het zeer onverantwoord is om op grote schaal plastic te blijven gebruiken. Maar, waarom is het dan zo schadelijk? Wij hebben de belangrijkste nadelen van plastic voor je op een rij gezet.

  • Jaarlijks komt er 4,7 miljoen ton aan plastic terecht in de zee. Dit is zeer schadelijk voor vele vogelsoorten en zeedieren. Zij kunnen het per ongeluk opeten of erin verstrikt raken. Hierdoor sterven er jaarlijks meer dan 100.000 zeevogels en zoogdieren. Daarnaast kan het in ons drinkwater en eten terechtkomen.
  • Elk jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan is maar liefst de helft bedoeld voor eenmalig gebruik. Veel van dit type plastic komt in de natuur terecht waar het voor altijd blijft liggen, want plastic is niet biologisch afbreekbaar. Het plastic wordt ook vaak verbrand. Dit leidt tot stankoverlast en schadelijke stoffen die
  • vrijkomen.
  • Bij de productie van plastic komen veel chemicaliën vrij, waaronder veel CO2. Hierdoor warmt de aarde op en het is ook slecht voor de gezondheid van mensen en dieren. Ook wordt er enorm veel grijze energie verbruikt bij het produceren van plastic. Dit is energie dat niet hernieuwbaar is en daardoor wordt de aarde uitgeput.

Waarom zijn kartonnen tasjes een meer duurzame optie?

Het zou beter zijn voor het milieu als plastic tasjes tot het verleden behoort en we overschakelen naar kartonnen tasjes. Maar, wat zijn nu de voordelen van kartonnen tasjes? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

  • In tegenstelling tot plastic wordt veel papier geproduceerd met als doel om het te recyclen. Papier draagt veel meer bij aan een circulaire economie dan plastic.
  • Kartonnen tasjes worden gemaakt van FSC-gecertificeerd papier. Deze papiersoort wordt geproduceerd van bomen die speciaal gepland zijn voor de kap. Het bos krijgt de tijd om te herstellen nadat er gekapt is, zodoende wordt ontbossing tegengegaan.
  • Het productieproces van papier is een stuk duurzamer dan het productieproces van plastic. Hierbij komen er geen chemicaliën vrij en er wordt doorgaans veel gebruik gemaakt van groene energie, zoals zonne-energie of windenergie. Doordat er gebruik wordt gemaakt van groene energie komt er veel minder CO2 vrij tijdens het productieproces.

Genoeg redenen dus om te kiezen voor papieren tasjes!