Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Tips voor gezond

Iedereen weet het wel, gezond eten is belangrijk. Je lichaam heeft namelijk bouwstoffen nodig en die worden weer gehaald uit je eten en drinken. Doordat je lichaam gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, is de kans om ziek te worden ook kleiner. Ook een gezond gewicht heeft veel te maken met gezond eten (al heb je dat niet altijd zelf in de hand). 

Waar draait het om?

Waar het om draait bij gezonde voeding, is dat je gevarieerd eet. Het is goed om daarom te weten wat er bij jouw leeftijd, gewicht en leefstijl past. Sommige mensen bewegen veel en verbranden daardoor ook meer. Ze hebben dan ook meer voedingsstoffen nodig. Maar als je wat ouder bent en bijv. slechter ter been bent, dan verbrand je vaak ook minder. Daardoor is de kans dat je wat minder eet ook groot. Bekijk daarom goed wat er bij je past en hoe dat zich dan kan uiten in je dagelijkse dagindeling.

Tips voor gezond eten

We hebben nog een paar tips voor je op een rijtje gezet voor gezonde voeding:

  • Gevarieerd eten is belangrijk, het gaat hierbij om verschillende producten eten, daardoor krijg je namelijk allerlei voedingstoffen binnen die je nodig hebt. Misschien zijn de koolhydraatarme recepten wel wat voor jou?
  • Groenten en fruit eten, dit moet je dagelijks doen en is heel belangrijk!
  • Verzadigde vetten zo min mogelijk eten. Dit zit met name in dierlijke producten te denken aan kaas en vet vlees. 
  • Genoeg drinken is ook belangrijk en dan kun je aanhouden minimaal 1,5 liter per dag.
  • Met regelmaat eten is ook belangrijk, begin de dag met een ontbijt, eet zo vaak als het kan op vaste tijdstippen, sla maaltijden niet over en een ook iets gezonds tussen de maaltijden door.
  • Probeer ook af en toe wat anders, daarbij kun je denken aan maaltijden met avocado. 

Gezondheid en bewegen

Naast gezond eten en drinken is bewegen ook belangrijk. Het is dan belangrijk dat je iedere dag even een wandeling maakt of bijvoorbeeld gaat fietsen. Andere mensen sporten liever, en daarom is het ook goed om te kijken wat er bij jou past. Ga in ieder geval niet overdrijven, sporten en bewegen is goed, maar gun je lichaam ook zijn herstelmomenten. 

Hoe gezond ben jij bezig?

Als je eens nagaat of je zelf gezond bezig bent hoe beoordeel je het dan? Vaak staan we er niet bij stil, maar het is belangrijk om eens te kijken of je lekker in je vel zit, ben je tevreden met jezelf? Of wil je afvallen of juist aankomen? Jouw gevoel zegt veel over je gezondheid dus luister daar eens naar en ga dan na wat jij eventueel kunt verbeteren.   

Probeer ook eens eenvoudiger te leven! Lees hier meer over een eenvoudig leven