Passion 4 Web
Image default
Winkelen

Tips voor tijdens de kraamtijd

Na negen maanden is het dan eindelijk tijd om je baby’tje te verwelkomen. Deze periode brengt veel mooie momenten met zich mee, maar het kan ook redelijk zwaar zijn. Zéker voor de moeder. Na een bevalling ben je vaak uitgeput en hierbij komen de slapeloze nachten in de eerste paar weken na de bevalling. Toch moet je zo veel mogelijk genieten van de kraamperiode, want deze is voorbij voordat je het weet! Hoe je dit doet, lees je hier.

 

Kraambezoek

Zeker de eerste paar dagen na de bevalling zullen veel vrienden en familieleden langs willen komen om de kleine te bewonderen. Hoewel dit natuurlijk erg leuk is en je het liefst de hele dag met je baby loopt te pronken, is het ook erg uitputtend. Daarom is het verstandig om bepaalde dagen vrij te houden voor kraambezoek en bepaalde tijden. Zo kun je tussendoor genoeg rustmomentjes pakken en even uitrusten, voordat je alle kraamcadeaus mag uitpakken. Het is heel normaal om in het geboortekaartje te vermelden wanneer mensen langs mogen komen en of ze dit van te voren kunnen laten weten. Willen mensen rond het avondeten komen? Dan is het aan jou en je partner om te beslissen of je dan ook eten klaar hebt staan. Anders zou je van te voren aan kunnen geven dat jullie niet rekenen op eten en dat zij zelf een hapje eventueel mee kunnen nemen.

 

Gezondheid

Een baby die net geboren is, is nog best kwetsbaar en heeft geen sterke weerstand. Probeer er daarom rekening mee te houden dat je geen mensen op bezoek krijgt die last hebben van een verkoudheid, een koortslip of andere besmettelijke aandoeningen. Iedereen wil natuurlijk de kleine vasthouden en knuffelen, maar het is niet de bedoeling dat ze hiermee je kindje ziek maken. Voel je daarom niet bezwaard om aan het bezoek te vragen of ze hun handen willen wassen bij binnenkomst of om thuis te blijven als ze klachten hebben.

 

Aandacht

Naast dat de baby veel aandacht krijgt, is het voor de moeder ook een periode om eens flink in de watten gelegd te worden. Naast een baby cadeau, krijgt de moeder vaak ook een cadeautje van bezoek of manlief. Na een zware bevalling mag je als kersverse moeder best wat tijd voor jezelf nemen en genieten van wat hulp en aandacht om je heen. In de eerste week zul je veel steun hebben van de kraamverzorging, maar ook van je partner. Hij zal moeten koken en boodschappen moeten doen. Zo kun jij heerlijk met je wollen sokken op de bank blijven liggen met de kleine in je armen.