Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Ultiem genieten van een infraroodsauna

Bij het woord sauna denken veel mensen aan hitte en stoom. Dit is de Finse sauna. Daarin wordt de temperatuur mede door de stoom opgejaagd tot extreme hoogten waardoor er reacties in het lichaam ontstaan en je enorm gaat zweten. Dat kan heel lekker, maar niet voor iedereen geschikt zijn. De infraroodsauna heeft in principe hetzelfde effect, maar dit wordt verkregen met behulp van infrarode straling. Dat is eenzelfde soort stralingswarmte die je ook bij een kachel of van de zon voelt bijvoorbeeld. Een prettige bijkomstigheid is dat de infraroodsauna, door de droge lucht, voor iedereen geschikt is.

Finse versus infraroodsauna

De temperaturen bij de Finse sauna kunnen oplopen tot wel negentig graden en net als de stoom die ermee gepaard gaat is dat iets wat niet altijd verdragen wordt. Toch heeft eigenlijk iedereen baat bij het gebruik van een sauna. De werking van de infraroodsauna is dan ook anders dan die van de Finse sauna, er komt bijvoorbeeld geen stoom bij kijken, er is alleen warme lucht als geleiding. Door de warme lucht wordt de infrarode straling beter geleid en het is deze droge warme lucht waardoor de infraroodsauna voor iedereen, ook voor mensen met luchtwegaandoeningen, geschikt kan zijn. De temperatuur kun je zelf instellen tot maximaal vijfenveertig graden. Voel je je daar niet comfortabel bij dan kies je een lagere temperatuur van bijvoorbeeld dertig graden.

Wat is infraroodstraling eigenlijk?

Als aanduiding zie je vaak full spectrum staan. Dit tekent dat de sauna het hele spectrum aan infrarode stralingen gebruikt. Infrarode stralingen werken met golflengtes als de korte, lange en middellange golven. Iedere soort bereikt een andere plek in het lichaam. Een full spectrum zorgt ervoor dat alle delen in het lichaam bereikt worden. Zo ondervinden niet alleen de huid of de spieren een heerlijke warmte, maar ook de botten. Wanneer de golven het lichaam raken verandert de energie van het licht en wordt het als warmte opgenomen in het lichaam.

Infrarood voor een gezond lichaam

Van de infraroodsauna ga je wel sneller zweten dan van de Finse sauna. Dat komt omdat het lichaam van binnen en van buiten tegelijkertijd wordt opgewarmd. De aderen gaan meer openstaan, het bloed gaat sneller stromen en met het zweet worden gifstoffen afgevoerd. Het is een bijzonder goede manier om snel je lichaam te reinigen. Heb je veel last van spierpijnen, dan is een comfortabele dertig graden voldoende om het lichaam te verwarmen. De spieren worden beter doorbloed waardoor spierpijn sneller verdwijnt en blessures sneller genezen. De warmte die doordringt tot in de botten verminderd ook gewrichtspijnen. Er nestelt zich een ontspanning in het lichaam waardoor ook stress verdwijnt. Niet alleen het lichaam relaxt, ook de geest kan zich ontspannen. Een gezonde geest in een gezond lijf dus.

Een sauna voor iedereen

Technisch gezien is er geen enkel obstakel om een infraroodsauna aan te schaffen. Een geaard stopcontact is voldoende. Echt veel ruimte heb je ook niet nodig. Natuurlijk zijn er ruime modellen en luxe uitvoeringen beschikbaar, maar heb je voldoende aan een eenpersoonscabine dan neemt de infraroodsauna maar negentig centimeter in het vierkant in beslag. De infraroodsauna is er voor echt iedereen.