Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Vijf praktische stappen om de 5s methode toe te passen

De Lean 5S methode is een effectieve manier om een werkomgeving te structureren. Het wordt daarom veel toegepast in de industrie, luchtvaart en de farmaceutische en voedselproducerende sectoren. Het doel van de 5s-methode is om verspilling tegen te gaan. Maar hoe pak je dit nu in de praktijk aan? In dit artikel geven we je vijf praktische stappen, waarmee jij de Lean 5S methode kunt toepassen.

De vijf S’en van de 5s-methode

  1. Scheiden: een chaotische of onopgeruimde werkomgeving is een bron van veel onnodige verspilling. De eerste stap is daarom het verwijderen van onnodige zaken van de werkplek. Alles wat geen functioneel doel heeft in een werkomgeving is een mogelijke bron van verspilling en dient daarom verwijderd te worden.
  2. Schikken: waar stap 1 een begin brengt in het voorkomen van verspilling, brengt het nog geen orde. Daarom draait stap twee om het aanbrengen van structuur. Alle objecten die noodzakelijk zijn bij de werkzaamheden krijgen een vaste plek, waar ze aan het einde van de werkdag naar teruggebracht dienen te worden.
  3. Schoonmaken: ordelijkheid is een ding, maar het schoonhouden van een werkomgeving is ook erg belangrijk bij het elimineren van verspilling. In een omgeving waar met voedsel of met geneesmiddelen wordt gewerkt spreekt het tot de verbeelding dat dit belangrijk is. Maar ook in andere sectoren is het belangrijk dat de werkomgeving letterlijk en figuurlijk schoongehouden wordt. Hieronder valt ook bijvoorbeeld het zorgen dat Excelsheets en netwerkschijven schoongehouden worden.
  4. Standardiseren[TV1] : als er eenmaal een goede manier van werken is gevonden, waarbij verspilling tot een minimum wordt beperkt, is het belangrijk om dit in procedures en regels vast te leggen. Hierbij kan het ook helpen om processen visueel te maken en in de vorm van infographics aan de muur te hangen. Ook kan het helpen om ze in werkbeschrijvingen en in inwerktrajecten op te nemen.
  5. Standhouden: de laatste stap draait om het ervoor zorgen dat de regels en processen nageleefd blijven worden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de trainer ze aan nieuwe medewerkers blijft uitleggen? En dat hij of zij ze niet verteld dat ze dat stuk wel over kunnen slaan? In de praktijk vervagen best practices namelijk makkelijk. Ook kunnen mensen die al langere tijd bij een organisatie werken het belang van bepaalde processen langzaam vergeten. Stap vijf van de 5S methode [TV2] draait daarom om het tegengaan van verval.

 [TV1]Doe na afloop altijd even een spellingscontrole (F7)

 [TV2]Geen hyperlink op het zoekwoord?

https://ezfactory.nl/5s-methode/