Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Vreemde geur in de schuur? Dit kan schimmel zijn!

Ruik je al tijden een vreemde geur in de schuur of garage? Dit zou schimmel kunnen zijn. Helaas komt dit regelmatig voor en dit heeft verschillende oorzaken. In deze blog lees je alles over wat de oorzaken kunnen zijn van schuur schimmel. Verder lees je ook over hoe je de schimmel kunt verwijderen en hoe je het in de toekomst kan voorkomen.

Oorzaken schuur schimmel

Schimmel in de schuur kan door verschillende oorzaken voorkomen. De grootste oorzaak is vochtproblemen in combinatie met slechte ventilatie. Slechte ventilatie zorgt ervoor dat plekken op de muur en op het plafond vochtig en nat blijven waardoor er schimmelvorming kan voorkomen. De schuur is net als de kelder en mogelijke kruipruimte een van de meest kwetsbare woonruimtes op het gebied van schimmel. Naast slechte ventilatie kan het ook voorkomen dat er een lekkage de oorzaak is van schimmel. Dit kan lekkage zijn in het dak van de schuur, maar ook overstromingen na hevige regenbuien komen vaak voor in schuren.

Vaak wordt schimmel in de schuur, net als de kelder en kruipruimte, niet snel ontdekt. Dit omdat je als bewoner niet veel uren doorbrengt in deze ruimtes. Dit zorgt ervoor dat schimmel niet snel wordt behandeld en dus verspreidt over de ruimte. Uiteindelijk zult u de vlekken kunnen zien zitten, maar kan het spullen in de schuur al hebben aangetast. Zonde!

Schuur schimmel

Schuur schimmel verwijderen

Heel vervelend natuurlijk dat je schimmel hebt in de schuur. Het is van belang om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Schimmel kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de constructie van de schuur. Nu kan je er voor kiezen om schuur schimmel zelf te verwijderen. Dit kan je doen met verschillende reinigingsmiddelen die je kan vinden bij verschillen de bouwmarkten. Schuur schimmel zelf verwijderen kan, maar doe dit wel veilig. Trek een paar handschoenen aan en doe een mondkapje met veiligheidsbril op. Bij het inademen van schimmel kan je last van de luchtwegen krijgen. De bril is om irritatie aan de ogen te voorkomen. Na verwijdering is het aangeraden om de spullen weg te gooien. Zo voorkom je verdere verspreiding.

Onlangs dat het mogelijk is om zelf de schimmel te verwijderen, wordt het niet aangeraden. In veel gevallen is zelf schimmel verwijderen een tijdelijk oplossing en komt het euvel helaas weer terug. Daarom kunt u beter kiezen voor een professionele schimmel verwijdering bedrijf. Zo’n bedrijf pakt de schimmel bij de oorzaak aan en zorgt er voor dat je in de toekomst niet weer tegen hetzelfde probleem aan loopt. Schuur schimmel verwijderen is nou eenmaal niet makkelijk, laat dit dus echt doen door een professional.

Schimmel in de toekomst voorkomen

Zoals eerder al besproken is de grootste oorzaak van schuur schimmel geen goede ventilatie en vochtproblemen. Zorg er dus voor dat er voldoende natuurlijke ventilatie is. Met natuurlijke ventilatie wordt bedoeld genoeg ramen die open kunnen, en doe overdag is de deuren open. Verder is het ook belangrijk dat er voldoende zonlicht binnenkomt. Schimmel wil zich vaak nestelen op donkere plekken in de schuur. Door veel zonlicht toe te laten is de kans op schimmelvorming een stuk kleiner. Tot slot is het een aanrader om eens in de zoveel tijd even de muren en het plafond na te lopen op schimmel. Door de schimmel snel te ontdekken, is het makkelijker te verwijderen en voorkom je grotere schade.