Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Soa in je keel? Dit zijn de symptomen

Veel mensen houden er geen rekening mee dat je ook een soa in je keel kan krijgen. Dat is vaak het gevolg van onbeschermde orale seks. Net zoals het gevaar is bij de meeste soa’s, hoeft een soa in je keel geen klachten te geven. Dat kan erg gevaarlijk zijn omdat je de soa in je keel zo ook door kan geven aan anderen. Als je benieuwd bent naar de symptomen die wel kunnen optreden, lees dan snel verder voor meer informatie!

Een soa in de keel

Over het algemeen zijn er een paar soa’s die in je keel kunnen voorkomen. Net zoals met een soa op andere plekken het geval is, is de meest voorkomende hiervan chlamydia. Daarnaast kun je ook gonorroe, herpes en syfilis in je keel krijgen. Als je vermoed dat je een soa in je keel hebt, of onbeschermde seks hebt gehad en je je op andere plaatsen wilt laten testen, is het dus ook een goed idee om dit ook voor je keel te doen. Voor een soa test voor je keel kan je natuurlijk terecht bij de huisarts en de GGD. Ook kun je online een soa test voor je keel bestellen. Hoe dit precies in zijn werk gaat leggen we later uit.

Symptomen soa in keel

Zoals we al eerder zeiden, is de kans groot dat je niet in de gaten hebt dat je een soa in je keel hebt. Dat komt doordat de meeste soa’s geen klachten hoeven op te leveren. Dat betekent dus niet dat je geen soa hebt en dat je deze niet door kunt geven. Klachten die op kunnen treden bij een soa in de keel zijn keelpijn, pijn bij het slikken, opgezette lymfeklieren in je hals en koorts. Ook opgezette keelamandelen en bultjes op je tong die je eerder niet had kunnen wijzen op een soa in de keel.

Soa test voor soa in keel bestellen

Naast dat je voor een test bij de dokter of de GGD terecht kan, kan je hiervoor dus ook zelf online een soa test bestellen. Veel mensen denken dat deze test voor soa keel minder betrouwbaar zijn. Gelukkig is niks minder waar. De uitstrijkjes worden namelijk in laboratoria en door mensen onderzocht die aan dezelfde standaarden moeten voldoen als de laboratoria die de huisarts en de GGD gebruiken. Je test wordt discreet geleverd in een onherkenbare verpakking. Als je de test voor een soa in je keel eenmaal afgenomen hebt, kun je deze zelf naar het lab sturen. Als je het daar eenmaal binnengekomen is, kun je je resultaat tussen de 24 en 36 uur online verwachten. Hiervoor kun je inloggen op een online portal. Zo weet je precies en snel waar je aan toe bent!