Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Wake up light

Wat is een wake up light?

Het woord zegt het al, een wekker met licht, ook wel de wake up light genoemd, is niet meer weg te denken in gebruik om goed wakker te worden. Zeker voor mensen die moeite hebben om goed wakker te worden en komen traag hun bed uit, vaak nog wat slaperig. Energiek de dag beginnen is er dan vaak niet bij. Vooral voor mensen met een winterdip in wintertijden, kan een lichtgevende wekker zeer prettig zijn om van te ontwaken.
De wekker zorgt voor licht dat steeds feller wordt en jouw interne klok een signaal kan geven dat het tijd is om uit het bed te komen en de dag weer te beginnen. Doordat het licht dat wordt afgegeven geleidelijk toeneemt, wordt je langzaam uit jouw slaap gehaald en wordt je helderder en ontspannen wakker. Daarnaast geeft het de tijden weer van de klok, zodat je altijd kunt zien hoe laat het is. Ook kun je melodietjes af laten spelen op het moment dat je wakker moet worden, tezamen met het licht dat steeds feller wordt.

Waarom een wake up light gebruiken?

Er zitten veel voordelen om een lichtwekker aan te schaffen die niet alleen de kloktijden aangeeft, maar ook licht geeft en geluiden om uit jouw bed te komen en te ontwaken. Doordat het licht steeds feller wordt, raak je rustig wakker. De wekker simuleert als het ware de zonsopgang, zodat je ontspannen gewaakt kan worden. Daarnaast is de wekker ook te gebruiken als (lees) lamp, ideaal voor als je nog wat wilt lezen. Daarnaast zijn de meeste wekkers uitgerust met een dimfunctie, zodat je voor het slapen gaan, het licht langzaam gedimd wordt en je rustig in slaap kan vallen. Niet alleen wordt je langzaam gewekt, maar zorgt het ook voor vermindering van stresslevel en dus ook een beter humeur. Ook voel jij je energieker. Kortom, genoeg positieve effecten om geconcentreerd de dag in te gaan.

Werkt een wake up light om fijner wakker te worden?

Niet iedereen heeft een licht wekker in gebruik, maar diegene die hem hebben aangeschaft zijn er heel blij mee. Juist omdat de wekker goed in te stellen is naar eigen behoefte, hierbij denkend aan bijvoorbeeld de gevoeligheid van het licht dat in te stellen is naar de behoefte van de persoon. Daarnaast is het mogelijk om naast het licht, geluiden te activeren, zodat je bijvoorbeeld wakker gemaakt wordt met op de achtergrond de zee of vogels. Kortom, je kunt zelf kiezen wat je fijn vindt om mee wakker te worden. Daarnaast kun je de wekker niet alleen gebruiken om mee te ontwaken, maar is het zelfs mogelijk om ermee in slaap te vallen. Je kunt hierbij denken aan het licht dat steeds gedimd wordt of het luisteren naar geluiden voor het slapen gaan om je tot rust te brengen.

Looptijd van een wake up light

Door de wekker in te stellen wordt het licht 30 minuten van tevoren steeds feller. Zo heb je dus 30 minuten om goed wakker te worden. Hierna gaat het over in sluimerstand als je de wekker niet afgezet hebt. Het wekgeluid stopt dan 9 minuten, maar het licht blijft aan. Na 9 minuten herhaalt hetgeen zonet is beschreven, zich weer.