Passion 4 Web
Image default
Zakelijk

Waar moet je op letten tijdens het kopen van jouw droom occasion?

Een nieuwe auto kopen is een mooi moment. Het kan spannend zijn en het aankoopproces kan door de grootte van de investering ook erg lang zijn. Om veel kosten te besparen, of om duurzaamheid redenen kiezen mensen ervoor om een occasion te kopen. Het kan daarnaast altijd lastig zijn om de occasion te vinden die het best bij jou past. Daarom zijn er een aantal punten waar je altijd op moet letten tijdens het aankoopproces van jouw nieuwe occasion.

 

Ten eerste is het verstandig om goed op te letten waar de auto voor is gebruikt. Als je weet waar de auto voor gebruikt is verteld dat je een hoop. Is de auto alleen gebruikt voor privédoeleinden of heeft de auto bijvoorbeeld gediend als zakelijke lease auto of misschien wel als taxi? In de laatste twee gevallen kunnen er meer gebreken voor komen, de manier waarop een occasion is gebruikt heeft namelijk veel invloed op de staat van de occasion.

 

Het tweede belangrijke punt is de kilometerstand en het bouwjaar, dit heeft dan ook een grote invloed op de prijs. Een lagere kilometerstand zorgt logischerwijs vaak voor een hogere prijs, net als een jonge occasion. Een hoge kilometerstand en een ouder bouwjaar zorgen vaak voor een stuk lagere verkoopprijs, maar kunnen soms net zo lang meegaan indien ze goed zijn onderhouden. Auto’s die zijn onderhouden bij een dealer zijn vaak ook hoger in prijs omdat deze authentieke onderdelen gebruiken. Ook kilometerstand fraude komt steeds vaker voor bij occasions. Hierbij wordt de kilometerteller terug gedraaid en lijkt het alsof de auto helemaal niet zo veel kilometers heeft gelopen. Dit verhoogt dan weer de waarde van de auto. In de werkelijkheid is de minder waard en is de kans op reparaties en onderhoud juist groter.

 

Tot slot is het extreem belangrijk om een testrit aan te vragen, zowel bij een garage als bij een particulier verkoper. Op papier kan de auto er namelijk goed uit zien, maar dit moet altijd zelf ervaren worden. Over het algemeen zijn occasions bij een autodealer betrouwbaarder dan bij een particulier. Maak tijdens de testrit gebruik van verschillende wegen zoals de snelweg, binnen de bebouwde kom en rotondes. Tijdens de testrit kan je bijvoorbeeld vreemde geluiden horen, dan geeft dit je een indicatie dat er iets mis is met de auto. Als je twijfels waar je op moet letten tijdens de proefrit kun je op internet gelukkig checklists vinden met aandachtspunten om op te letten.