Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Waarom is BCAA zo populair?

De vertakte-keten aminozuren (ook BCAA genoemd) verwijzen naar de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Het zijn de hydrofoobste aminozuren en het zijn essentiële aminozuren, wat betekent dat ze via de voeding moeten worden opgenomen.

Tijdens de fysieke activiteit stijgt de concentratie van BCAA’s in plasma tijdens de eerste fasen, en daalt vervolgens naarmate ze door de spier worden verbruikt. De snelheid van hun afname hangt rechtstreeks af van de intensiteit van de oefening. Wanneer het niveau van vertakte-keten aminozuren wordt verlaagd, heeft het serotoninegehalte in de hersenen de neiging te stijgen als gevolg van verhoogde niveaus van tryptofaan (aminozuurprecursor van serotonine). Tryptofaan en BCAA’s wedijveren om dezelfde transporteur, dus wordt gespeculeerd dat extra BCAA’s de serotoninespiegel kunnen verlagen en vermoeidheid kunnen helpen uitstellen.

Katabolisme vernietigt de skeletspieren, waardoor een negatieve stikstofbalans ontstaat, en vertakte-keten aminozuren zijn in staat deze proteolyse te stoppen en de eiwitsynthese te bevorderen, wat de reden is waarom vertakte-keten aminozuren populair zijn sportvoeding of bij de behandeling van mensen die brandwonden hebben opgelopen.

Waar wordt het voor gebruikt?

  • Verhoogde spiermassa: de toediening van BCAA vóór de inspanning verhoogt de synthese van groeihormoon en testosteron. BCAA’s verhogen op hun beurt de insulinesecretie, waardoor de spierontwikkeling toeneemt.
  • Bescherming van de spiermassa bij duursporten: sporten waarbij de glycogeenvoorraden uitgeput raken, hebben te lijden van een verhoogde oxidatie van aminozuren met vertakte ketens en supplementatie met aminozuren met vertakte ketens kan spierkatbolisme voorkomen.
  • Vermindering van vermoeidheid tijdens de inspanning: het combineren van kleine hoeveelheden BCAA met koolhydraatoplossingen tijdens de inspanning is een strategie om het gevoel van vermoeidheid van het zenuwstelsel te verminderen.
  • Bevorderen van herstel: BCAA’s versnellen het herstel van spierweefsel en glycogeenvoorraden na intensieve lichamelijke inspanning bij zowel duur- als krachtsporten.
  • Bescherming van het immuunsysteem: langdurige lichamelijke inspanning en overtraining kunnen leiden tot een daling van plasma-glutamine, wat gevolgen kan hebben voor het immuunsysteem.

Kun je BCAA en creatine monohydraat samen nemen?

BCAA’s en creatine monohydraat samen innemen is een krachtige combinatie voor het bevorderen van groei, kracht en herstel en maakt de supplementen populair. Het stapelen van deze twee supplementen werkt goed samen omdat beide effectieve spieropbouwende aminozuren op zichzelf zijn en samen even veilig zijn. Het verhogen van het aantal aminozuren tijdens bodybuilding of training kan je winst enorm verbeteren.

Studies ondersteunen het nemen van zowel BCAA als creatine monohydraat tegelijk. Het nemen van zowel BCAA als creatine verhoogt je prestaties tijdens intensieve trainingen. Een combinatie van de twee verhoogt je VO2max. VO2max is het vermogen van je lichaam om zuurstof te gebruiken. Een hogere VO2max verhoogt de limiet op hoe hard je kunt trainen.

Het gebruik van creatine monohydraat en BCAA kan je ook helpen vet te verliezen. Zelfs als je al fit bent, kan de combinatie van BCAA’s en creatine de algehele lichaamssamenstelling verder helpen verbeteren.

Wat zijn de voordelen van het nemen van Creatine en BCAA’s samen?

Creatine monohydraat en BCAA werken goed samen omdat ze verschillende dingen doen. Het nemen van beide is niet hetzelfde als het nemen van een hogere dosis van één van beide. Als je er maar één neemt, mis je de effecten van de ander.

Creatine zorgt ervoor dat je meer spieren scheurtjes als je tilt. Hoe meer scheurtjes of micro-abrasies er ontstaan tijdens het trainen, hoe meer kracht en spieren je kunt opbouwen terwijl je herstelt. Omdat creatine je spieren meer energie geeft, kun je harder trainen en de spierontwikkeling maximaliseren.

Creatine helpt je ook door het stimuleren van IGF-1, of insuline-achtige groeifactor 1, een hormoon dat van vitaal belang is voor spiergroei.

BCAA’s hebben verschillende effecten. De drie aminozuren in BCAA-supplementen (leucine, isoleucine en valine) helpen je op verschillende manieren spieren op te bouwen. Leucine versnelt de eiwitsynthese in je lichaam. Veel eiwitten die je lichaam gebruikt, worden door je cellen aangemaakt in plaats van in je voedsel gevonden. Een snellere eiwitsynthese betekent meer spiergroei.