Passion 4 Web
Image default
Bedrijven

Wat verstaan we onder superfoods en hoe gezond zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt beweerd dat ze buitengewone gezondheidsvoordelen bieden. De term “superfood” is niet gereglementeerd en kan verwijzen naar alles van bosbessen tot boerenkool, dus er is geen vaste lijst van superfoods. Hier zullen we de voor- en nadelen van het eten van dit soort voedingsmiddelen bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over je dieet met betrekking tot dit soort voedingsmiddelen.

Wat zijn superfoods?

Wat zijn superfoods nou eigenlijk? Superfoods worden over het algemeen op de markt gebracht als voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Het idee is dat het eten van meer van deze nutriëntrijke voedingsmiddelen je een betere gezondheid geeft, maar deze bewering is nog niet volledig genoeg bestudeerd om zeker te weten of ze een verschil maken en hoeveel voedsel nodig zou zijn om de voordelen te krijgen. Bovendien worden superfoods vaak duur op de markt gebracht, wat betekent dat alleen mensen met hogere inkomens het zich kunnen veroorloven ze regelmatig te eten.

Verschillende soorten superfoods

Superfoods zijn op de markt gebracht om te helpen bij allerlei gezondheidsproblemen, maar het wetenschappelijk bewijs daarvoor is zeer beperkt. Enkele voorbeelden zijn bosbessen en superfood boerenkool waarvan gepromoot wordt dat ze kanker of hartziekten helpen voorkomen; acai bessen, waarvan beweerd wordt dat ze het cholesterolgehalte verlagen; goji bessen, die ons gezichtsvermogen zouden beschermen; quinoa, dat aangeprezen wordt als een glutenvrij graan dat kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen; en chia zaden, aangeprezen om hun omega-drie vetzuren.

Superfoods worden soms zelfs aan zwangere vrouwen aangeprezen in een poging een gezonde ontwikkeling van de foetus te ondersteunen, ook al is er tot nu toe geen onderzoek gedaan naar het onderwerp superfoods en zwangerschap.

Voor- en nadelen van superfoods

Zoals je ziet is er geen duidelijk bewijs dat superfoods doen wat ze beweren en lijkt het waarschijnlijk dat de gezondheidsvoordelen van het eten ervan overdreven zijn. Als deze voedingsmiddelen echter helpen om mensen aan te moedigen in het algemeen gezonder te eten, dan kan dat gunstig zijn, ook al kunnen we niet met zekerheid zeggen of een bepaald voedingsmiddel je gezondheid over het geheel genomen verbetert of niet.

 

 

 

Advertentie: wil je weer verbinding met jezelf vinden?