Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Wat is een geschikt dekbed?

Als je erover nadenkt, zijn dekbedden eigenlijk best verbazingwekkend. Ze zijn ontworpen om je warm en comfortabel te houden terwijl je slaapt, dus ze moeten hun werk goed doen. Een goed dekbed kan het verschil maken in je leven – als het te zwaar of te licht, koud of warm is, doet het misschien niet wat het moet doen! Hoe weet je nu welk type dekbed geschikt is voor jou? Lees verder voor meer informatie.

Welke soorten dekbedden zijn er?

Er zijn vele soorten dekbedden waaruit u kunt kiezen. Donzen dekbedden zijn meestal gemaakt van veren en dekveren, maar ze kunnen ook gevuld zijn met synthetisch dons of een andere soort vulling. Spring comforters zijn gemaakt met veren die veerkracht en comfort geven, terwijl katoen en wol zwaarder zijn dan andere soorten vulling. Synthetische dekbedden zijn gemaakt van polyestervezels die het gevoel van dons nabootsen zonder het gedoe van het met de hand schoonmaken van een met veren gevuld product. De laatste hoofdcategorie is donsalternatief, waaronder materialen als polyester-microvezel, polyestervlies of polyfill-katoenmengsels vallen; deze materialen kunnen net zo zacht zijn als hun dierlijke tegenhangers (afhankelijk van hoe ze zijn vervaardigd).

Al met al is er niet één juist antwoord bij het kiezen van uw persoonlijke perfecte match!

Wat is de vulling van een dekbed?

Er zijn een paar verschillende soorten vullingen voor dekbedden. Dons, veren en wol zijn allemaal gangbare opties. Bij het kiezen van de vulling die u verkiest, is het belangrijk om te overwegen hoe ze aanvoelen op uw huid en of ze al dan niet passen bij het seizoen.

Dons: Dons wordt meestal gemaakt van ganzen- of eendenveren, maar soms kan het ook van zwanen afkomstig zijn. Dons voelt zacht aan en is geschikt voor gebruik het hele jaar door, maar is niet ideaal bij koud weer vanwege het lichte gewicht; dit kan echter worden gecompenseerd met een zwaarder dekbed voor extra warmte.

Veren: Veren zijn een andere populaire optie omdat ze een betaalbare manier bieden om maximale warmte te krijgen zonder te veel te betalen. Zorg er wel voor dat u weet of het ganzen- of eendenveren zijn voordat u een dekbed met veren koopt! Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over allergieën, omdat ze niet de neiging hebben om allergieën op te wekken zoals dons dat kan doen (dit terwijl sommige mensen er nog steeds problemen mee hebben).

Wat is het tijk?

De tijk is de buitenste laag van het dekbed. Ze is gemaakt van stof en kan katoen, polyester of een combinatie van beide zijn. De tijk kan effen of gedessineerd zijn, en kan wit of een andere kleur zijn (inclusief strepen).

Wat is uw favoriete buitenste laag?

Wat is het verschil tussen een Deken en een Dekbed

  • Een deken is een groot, vierkant stuk stof dat wordt gebruikt om u warm te houden. Het wordt meestal over u heen gelegd als u slaapt, of gebruikt op de bank of in bed.

  • Een dekbed is een donzig beddengoed accessoire dat vaak wordt gebruikt voor dekbedden en bedden. Het heeft een binnenlaag (de vulling) en een buitenlaag (de hoes). U kunt dekbedden van verschillende materialen vinden, zoals katoen, polyester of zijde.

  • Het verschil tussen een deken en een dekbed is dat een deken uit één laag bestaat, terwijl een dekbed uit twee lagen bestaat. De buitenste laag is meestal de hoes en de binnenste laag is de vulling. De afmetingen van deze artikelen variëren ook naargelang het het postuur van de persoon die hem gaat gebruiken.

Waarom is het gewicht van een dekbed belangrijk?

De belangrijkste factor bij het kiezen van een dekbed is het gewicht, gemeten in het aantal gram per vierkante meter. Een zwaarder dekbed isoleert beter en houdt u warmer, maar is minder comfortabel om op te liggen. De hoeveelheid isolatie varieert met het seizoen en hoe koud de kamer is. Als u in een kouder klimaat woont, kunt u overwegen een dikkere dekbed te kopen die meer warmte kan bieden en toch licht genoeg is om u ’s nachts tijdens het slapen of woelen in bed te kunnen volgen.

Een lichtere dekbed kan beter zijn als de zomermaanden heet en benauwt zijn, of als er andere factoren zijn die extra lagen ongemakkelijk maken om te slapen.

Wat is het gebruiksgemak van een dekbed?

Het gebruiksgemak van een dekbed is belangrijk om te overwegen. Is het gemakkelijk in gebruik? Hoe gemakkelijk is het te wassen, te drogen en op te bergen? Wat zijn de transportvereisten? Heeft u speciale schoonmaakspullen of benodigdheden nodig om uw dekbed schoon en fris te houden?

Een goed dekbed heeft de volgende eigenschappen:

  • Het moet wasbaar zijn. De meeste mensen geven er de voorkeur aan dat hun beddengoed in de machine gewassen kan worden. Sommigen wassen liever met de hand, maar tegenwoordig hebben de meeste huishoudens voor het gemak ten minste één wasmachine/droger combinatie.

  • Het moet droogbaar zijn, en snel! De droogtijd is afhankelijk van de gebruikte stof en of er andere materialen bij betrokken zijn (een donzen inzetstuk doet er langer over dan katoen).

Conclusie

Al met al hangt het af van uw persoonlijke voorkeuren wat voor u het beste dekbed is. Als je van zachtheid en warme dekens houdt, dan is een donzen dekbed misschien iets voor jou. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar gemak en gebruiksgemak, dan is een alternatief zoals katoen misschien beter geschikt. Hoe dan ook, er zijn tegenwoordig veel opties beschikbaar, dus kiezen zal niet moeilijk zijn!

 

https://slaaponline.nl