Passion 4 Web
Image default
Gezondheid

Welke gevaarsymbolen voor de gevaarlijke stoffen zijn er?

Er zijn veel verschillende gevaarlijke stoffen in de wereld. Elke stof kan een andere schade aanrichten. Bij elke stof is er minimaal een gevaarsymbool weergegeven. Een gevaarsymbool geeft aan, wat er mogelijk met de stof kan gebeuren. In totaal zijn er negen gevaarsymbolen. Naast de gevaarsymbolen zijn er ook safety data sheets. De safety data sheets geven aan wat het gevaar van de gevaarlijke stof is en hoe je veilig kan werken met de desbetreffende stof. In deze blog lees je welke negen gevaarsymbolen er zijn en waar ze voor staan.

 

Ontvlambare stoffen

Er zijn vloeistoffen die ontvlambaar kunnen zijn. Deze vloeistoffen ontbranden makken, in de buurt van een vlam, warmtebron of vonk.

 

Explosieve stoffen

Het is mogelijk dat de gevaarlijke stoffen kunnen exploderen. Dit gebeurt wanneer de stof in contact komt met een vlam, warmte, een schok of wrijving.

 

Houder onder druk

Het gevaarsymbool bij “houder onder druk” geeft aan dat er geperste gassen of gemaakte gassen zijn samengeperst in gasflessen. Deze gassen kunnen exploderen bij hoge temperaturen of een brand.

 

Giftige stoffen

Giftige producten zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer men in contact komt met giftige stoffen, kunnen er erge gevolgen plaatsvinden. In contact komen met een giftige stom, kan zelfs aflopen op een dodelijk einde. Het is daarom heel belangrijk, dat je niet giftige stoffen inademt, inslikt of opneemt via de huid.

 

Oxiderend of brand bevorderende stoffen

Voornamelijk zijn dit oxiderende stoffend. Oxiderende stoffen bevatten een hele hoop zuurstof, wat bevorderlijk is bij de verbranding van ontvlambare of brandbare stoffen.

 

Corrosieve producten

Corrosieve producten, zijn producten die gevaarlijk zijn voor de huid. In contact komen met deze producten, kan leiden tot (zware brand) wonden. Bovendien kunnen deze producten de huid en slijmvliezen vernietigen.

 

Schadelijke producten

Deze producten zijn vaak irriterende producten. Deze producten leiden vaker tot jeuk, roodheid of ontstekingen aan de huid.

 

Lange termijn gezondheidsgevaarlijke stoffen

Deze stoffen zijn op lange termijn erg gevaarlijk. Deze producten kunnen bijvoorbeeld leiden tot de erge ziekte kanker. Ook kunnen deze stoffen jouw longen en voorplanting beïnvloeden.

 

Milieugevaarlijke producten

Deze producten zijn vooral gevaarlijk voor het milieu. Daarom is het van belang, dat mensen deze producten niet in het natuur te verwerken.

 

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een duidelijker beeld gekregen van de gevaarsymbolen!