Passion 4 Web
Image default
Eten en drinken

Whisky of Whiskey, wat maakt het uit?

Whisky en whiskey, het scheelt maar één lettertje in de spelling. Maar maakt het écht wat uit? En hoezo worden sommige soorten whisky (of is het whiskey) weer met een andere naam aangeduidt? Scotch, bourbon, rye… je zou er duizelig van worden.

Whiskey (whisky) duidt in het algemeen op een gedestilleerde drank gemaakt van bepaalde granen die op hout is gerijpt.

Spellingswijze duidt op herkomst van whisky  (of whiskey)

Het grote verschil tussen whisky en whiskey is de herkomst. Komt de drank uit de Verenigde Staten of Ierland? Dan heet het whiskey. Komt jouw fles uit Canada of uit Schotland? Dan is het whisky. Scotch (volgens sommigen nog steeds de enige echte) is dus altijd Whisky (zonder e).

Is het dan enkel de spelling die het verschil maakt tussen de twee dranken? Nee, de herkomst van de whisk(e)y is voor veel liefhebbers een belangrijke eigenschap. De één geniet vooral van dranken uit de “oorspronkelijke” landen Schotland en Ierland. De ander is juist op zoek naar nieuwe smaakervaringen en kijkt hiervoor naar whisky uit landen als Canada of Japan

Ingrediënten bepalen de naam

Destilleerders kunnen verschillende grondstoffen gebruiken bij de productie van hun whisky. De meeste landen hebben strikte wetgeving die bepaalt of een drank een bepaalde naam mag krijgen.  Dit geldt voor Bourbon en (de meeste) Rye whisky.

Bourbon is de whiskey (met e) die oorspronkelijk uit Kentucky (VS) komt. Bij Bourbon is het hoofdbestanddeel van  (51% of meer) mais.

Rye whiskey komt ook uit de Verenigde Staten en wordt gemaakt van een (minimaal 51%) rogge. Er zijn ook rye whisky (zonder e) die in Canada worden gedestilleerd. Dat land stelt minimumeis aan het percentage rogge in de receptuur.

Whisky of whiskey? Bourbon, Rye, of Schotch? De namen en aanduidingen op het etiket zijn meer dan “branding”, ze zeggen echt iets over de inhoud van de fles.

https://elitewhisky.com/