Passion 4 Web
Image default
Energie

Zelf zonnepanelen installeren

Het plaatsen van zonnepanelen wordt beschouwd als een lastige klus, maar met een zonnepanelen pakket valt dat reuze mee. Het werk waarvoor specifieke deskundigheid is vereist is het uitzoeken van de juiste componenten. De basis daarvoor is het aantal en het soort zonnepanelen. Zodra dat bekend is kan met behulp van een tool op de website van de leverancier worden uitgezocht welke benodigdheden er bij de zonnepanelen moeten worden geleverd. Als je het samenstellen van de zonnepanelen en het pakket liever aan deskundigen overlaat kan dat ook. Je krijgt het volledige pakket met duidelijke beschrijvingen thuis gestuurd.

Het aantal zonnepanelen

De meest cruciale vraag is bij een zonnepanelen pakket altijd hoeveel panelen er op het dak worden gelegd. Dat is ten eerste afhankelijk van het oppervlak van het dak. Denk eraan dat het dak het grootste deel van de dag in de zon moet liggen. Je hoeft je niet te beperken tot schuine daken. Zonnepanelen kunnen ook prima op een plat dak worden gelegd. Bij voldoende ruimte op het dak kun je het aantal panelen afstemmen op de hoeveelheid stroom die je wilt opwekken. Dat doe je door het jaarlijks elektriciteitsverbruik te delen door de opgegeven Wattpiek waarde van de geselecteerde panelen.

De skills om zonnepanelen te plaatsen

Om de zonnepanelen uit een zonnepanelen pakket op een schuin dak te leggen moet je vooral geen hoogtevrees hebben. Het is noodzakelijk om met een zonnepaneel over de dakpannen te lopen, en als je onzeker bent kunnen er ongelukken gebeuren. Laat het plaatsen van de panelen dus over aan personen zonder hoogtevrees. Het bevestigen van de panelen met de bijgeleverde klemmen is voor een geoefende hobbyist kinderspel. Ook het aansluiten van de panelen op de elektrische kabels is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat er rustig en nauwkeurig wordt gewerkt om vergissingen te voorkomen.

De omvormer

Wie nooit te maken heeft met het aansluiten van zonnepanelen op omvormers zal niet meteen de juiste omvormer kunnen selecteren. Er is keus uit diverse merken, en er zijn wordt onderscheid gemaakt tussen 1-fase en 3-fase omvormers. Dat laatste type wordt gebruikt als je een aansluiting met krachtstroom hebt of als er vermogens van meer dan 3680 Watt moeten worden omgevormd naar 220 volt. De capaciteit van de omvormer is te bepalen door het piekvermogen van het totaal aan zonnepanelen bij elkaar op te tellen. Je mag een omvormer kiezen die hooguit een 20 procent lagere capaciteit heeft. Er kan voor een zonnepanelen pakket ook een omvormer worden gekozen met een datasheet.

Waarom zelf zonnepanelen plaatsen?

De meeste huizenbezitters vinden het gemakkelijk als zonnepanelen worden geïnstalleerd door een bedrijf. Maar door het installatiewerk geheel of gedeeltelijk zelf te doen kan er flink worden bespaard op de aanlegkosten. 12 zonnepanelen laten installeren door een bedrijf kost gemiddeld ongeveer € 5000. Als je het zelf doet, kan daarmee 20 – 25 procent van de kosten worden bespaard. Daardoor zal de terugverdientijd van de zonnepanelen dalen naar 3,5 tot 5 jaar. Dat betekent dat je dus 1 tot 2 jaar sneller kunt profiteren van de volledige opbrengst van de panelen.

Meer lezen? Kijk op Zonnepanelenwijzer.com