Passion 4 Web
Image default
Sport

Activity trackers best getest consumentenbond

Activity trackers best getest consumentenbond

Voor een gezond leven is het belangrijk om meer te bewegen. Dat verkleint de kans op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes. Bewegen heeft ook positieve effecten op je spierkracht, snelheid en mentale gesteldheid. Bij ouderen zorgt het bovendien voor een lager risico op dementie. Meer bewegen is vooral een kwestie van doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn vaak geneigd om te overschatten hoeveel we bewegen. Met een activity tracker om je pols weet je het precies. Wij testen voortdurend activity trackers en kijken daarbij onder andere naar fitness- en ‘smart’-mogelijkheden, gebruiksgemak en de accu. Op sporthorloge.info vind je de laatste testresultaten. 

Wat is een activity tracker?

Een activitytracker ziet eruit als een armband en houdt dag en nacht je bewegingen en hartslag bij. Zo krijg je inzicht in je verbruikte calorieën, stappen en slaapgedrag. Een belangrijk verschil met een smartwatch is dat je een activitytracker meestal minder vaak hoeft op te laden. De Consumentenbond test activitytrackers op onder meer mogelijkheden, gebruiksgemak en accuduur. Er zijn in totaal tien activitytrackers getest die goed verkrijgbaar zijn.

Bewegen

Een activity tracker telt stappen en maakt inzichtelijk hoeveel je er hebt gezet. Op het schermpje van de tracker staat het resultaat van de dag. De tracker zet de gegevens over naar een app op je smartphone. Dat doet hij draadloos via bluetooth. De app verwerkt de stappen in overzichten, bijvoorbeeld per dag, week en maand. Zo weet je gaandeweg of je genoeg beweegt. De tracker helpt ook om doelen te stellen om vaker te bewegen. Ook spoort hij aan te gaan bewegen wanneer je te lang stil zit. Bij het tellen van stappen is nauwkeurigheid erg belangrijk. Hoe nauwkeurig de stappenteller is, blijkt uit drie tests die wij doen: we tellen stappen tijdens een wandeling, een rondje hardlopen en het uitvoeren van 

verschillende routineklusjes. Bij elke opdracht vergelijken we de getelde afgelegde stappen met die op een goede losse stappenteller. Hoe groter het verschil in getelde stappen, hoe lager de activity tracker scoort. Activity trackers rekenen stappen vaak ook om naar meters. Ook hiervan testen we de nauwkeurigheid van de meting met een wandeling en rondje hardlopen op een vast parcours. Als de tracker ingebouwde gps heeft dan gebruiken we die in de test.

 

Beste geteste activity tracker consumentenbond

De Consumentenbond heeft de Fitbit Charge 4 getest als beste activity tracker van 2021. De Fitbit Charge 4 is een activity tracker die uitblinkt in nauwkeurigheid. Je stappen, afstand en hartslag bijhouden doet hij heel precies. De hartslagmeter is zeer nauwkeurig, vooral in rust of tijdens lichte inspanning. Tijdens hardlopen heeft hij wat meer moeite, maar scoort de armband nog steeds ruim voldoende. De Fitbit heeft een ingebouwde gps. Je kunt daarmee zien hoe ver en in welk tempo je hebt gelopen of gefietst. Handig als je je telefoon liever thuis laat tijdens het sporten.

Beste activity tracker dames

Een activity tracker dames dient vooral mooi te passen om een dunne pols. Je wilt een stijlvolle activity tracker die je de hele dag thuis en werk kunt dragen. De Fitbit Versa 3 is de activity tracker voor dames met de best prijs-kwaliteit verhouding. De Fitbit Versa 3 Zwart motiveert je de hele dag door om te blijven bewegen. Dankzij de ingebouwde gps ontvanger legt het horloge je sportprestaties en route vast in de Fitbit App op je smartphone zonder dat je deze mee hoeft te nemen. 

Afvallen

Een activity tracker is een handig hulpmiddel bij afvallen, omdat hij het aantal verbruikte calorieën bijhoudt. Dat doet hij op basis van onder meer je lengte, leeftijd en gewicht. Bij modellen met een hartslagmeter telt de intensiteit van een activiteit mee bij het berekenen van de verbruikte calorieën. Hoe hoger je hartslag tijdens een inspanning, hoe meer verbruikte calorieën. Deze ‘actieve’ calorieën worden opgeteld bij de calorieën die je standaard in rust verbruikt. Voor het complete plaatje is ook de inname van calorieën bij te houden. Er zijn apps die dat makkelijker maken. Je stelt een doel – afvallen of juist aankomen – en de app bepaalt hoeveel calorieën je dagelijks in ‘mag’ nemen. Met behulp van een dagboek en een database met voedingsmiddelen houd je bij wat je consumeert. De verzamelde data kun je soms koppelen aan die van een activity tracker. We testen deze functie niet, maar uit eerder onderzoek van ons blijkt dat zo’n app kan helpen om je afslankdoelen te bereiken.

Hartslag meten

De meeste activity trackers hebben een ingebouwde hartslagmeter. Die meet je hartslag via de pols, gedurende de hele dag. Je rusthartslag is een goede indicatie van je conditie. Door elke dag op hetzelfde tijdstip te meten, ontstaat er een beeld van je vorderingen. Een tracker kan je ook wijzen op een te hoge of te lage hartslag in rust. Dat kan een reden zijn om contact op te nemen met de huisarts. Overigens geven de fabrikanten duidelijk aan dat een activity tracker niet bestemd is voor medische doeleinden. We testen de nauwkeurigheid van de ingebouwde polshartslagmeter in rust, tijdens matige inspanning, tijdens hardlopen 

met flinke inspanning en tijdens fietsen en vergelijken deze data met een referentiemeter. Hoe groter het verschil in getelde hartslagen tijdens de test, hoe lager de score.

Sporten 

Ook tijdens het wandelen, rennen en fietsen is het mogelijk om je hartslag te meten. Dat geeft een beeld van de geleverde inspanning. Bij het trainen voor een specifiek doel, zoals een hardloopwedstrijd, komt dat zeer van pas. Door afwisselend snel en langzaam te lopen, verbetert je conditie. In de app geven grafieken en diagrammen inzicht in je vorderingen. Het kleine scherm van een activity tracker is niet ideaal voor het aflezen van sportieve prestaties. Tijdens het hardlopen of fietsen is het grotere scherm van een smartwatch of sporthorloge vaak beter af te lezen. Die hebben ook meer smartfuncties. Ook hebben ze meestal gps, waarmee je een rondje hardlopen vastlegt op de kaart. Tijdens het lopen zijn je tempo en de afgelegde afstand op het scherm te zien

Slaap meten 

Een activity tracker meet ook je beweging tijdens het slapen. Bij veel beweging ben je wakker of lig je te woelen. Als je lang stilligt, slaap je waarschijnlijk lekker. Je kunt je slaapgegevens bekijken in de app. We geven een oordeel voor de gebruiksvriendelijkheid hiervan. Vaak is te zien hoelang je diepe en lichte slaap hebben geduurd. Ook wordt je rem-slaap meestal bijgehouden. Soms bevat de tracker een wekker die je wakker maakt tijdens je lichte slaap. Daardoor zou je frisser opstaan. 

https://sporthorloge.info/activity-tracker/