Passion 4 Web
Image default
Wijn

Alle smaakpapillen geprikkeld met wijn en spijs

Voor een wijn en spijs avond hoef je jouw huis niet eens uit te gaan. Met de do’s en dont’s uit dit artikel blaas je jouw vrienden omver met een overheerlijke wijn en spijs avond. Zo lees je welke wijn het beste past bij een gerecht. Maar ook andersom. Het namelijk zijn dat je ooit een lekkere fles wijn hebt gekregen maar je niet weet welk gerecht er het beste bij past. Houd in je achterhoofd dat het hierbij gaat om een advies. Smaak verschilt per persoon. Een wijn en spijs avond is de uitgelezen kans om verschillende combinaties te proberen en te ontdekken welke smaken volgens jou goed bij elkaar passen. 

Zoete gerechten

De zoete smaak van je gerecht heeft grote invloed op de smaak van je wijn. Bij een zoet gerecht kun je denken aan toetjes. Maar ook sauzen, marinades of bijgerechten kunnen zoet zijn. De basisregel die je kunt hanteren bij een zoet gerecht is dat het zoete in het eten de niet-zoete smaak in de wijn naar boven haalt. Wat houd dat precies in? Heb je net een hap van dat lekkere toetje of die volle zoete saus gepakt? Dan zal je de zoetheid van de wijn niet proeven. Met name het zuur, bitter en de smaak van eikenhout zal de overhand hebben. 

Omdat de wijn een zure/bittere smaak krijgt kan het zijn dat dit even een mindere smaakbeleving is na het zoete gerecht. Dit is gemakkelijk op te lossen. Drink een zoete wijn die nog zoeter is dan het gerecht. Met name een dessertwijn bij een toetje is een goede match. Ook wijnen uit de Moezel regio smaken hier goed bij.

Zure gerechten

Misschien denk je in eerste instantie niet snel aan een zuur gerecht. Toch kan een gerecht meerdere zure elementen bevatten. Denk aan een salade met azijn of vis met citroen. Wanneer je net een hap vis hebt gepakt met het zure van de citroen, dan houd je mond de zure smaak nog even vast. Het effect van zuur eten op de wijn is dat de wijn minder fris van smaak is. De wijn zal zachter en meer fruitiger van smaak zijn. Wil je een wijn schenken die zijn mannetje weet te staan door de zure smaken heen? Kies dan voor een wijn met scherpe zuren om het in balans te trekken. 

Pittige gerechten

Pittig eten wordt altijd gezien als een uitdaging om hier een goede wijn bij te vinden. Er zijn ook veel varianten van pittig eten waarbij de smaakbeleving elke keer weer anders kan zijn. Het is aan te raden om hierbij te experimenteren wat werkt voor jou. Wel kun je kijken of de basisregel voor wijn en spijs met pittig eten van toepassing zijn. Je mond wordt gevoelig na het eten van heet eten als bijvoorbeeld pepers. Kies dan voor een zoete wijn. Een zoete wijn voelt zachter aan in de mond. Daarnaast heeft een zoete wijn bij pittig eten als voordeel dat het de andere smaken niet overstemt, maar juist beter tot zijn recht laat komen. 

Zoute gerechten

Zout is een echte smaakmaker in vele gerechten. Maar zout is een uitstekende smaakmaker die hand in hand gaan met wijn. Heb je een gerecht waar verschillende zoute elementen naar voren komen als spekjes of als marinade? Kies voor een wijn die gerijpt is in eik. De regel die je hierbij kunt gebruiken is hoe meer eik in de wijn, hoe zouter het eten mag zijn. 

Neutrale gerechten

Niet in alle gevallen kies je voor gerechten die slechts één uitgesproken smakenpallet heeft. Misschien is de keuze gevallen op een meer neutrale gerechten als bij visgerechten. Het is niet aan te raden om bij een subtiel visgerecht te gaan voor een wijn met veel eik erin. Je kunt het beste kiezen voor een jonge wijn die niet op eiken heeft gelegen. Deze passen het beste bij niet-zoute en meer neutrale gerechten. Anders loop je het risico dat de smaak van de wijn de smaak van het gerecht zo overschaduwt dat het niet lekker meer is.

https://www.vinify.nl/wijn-spijs