Passion 4 Web
Image default
Tweewielers

E-Bikes in Nederland: veiligere paden en lanen

“Scooters worden verbannen van de fietspaden in Amsterdam.” Een opmerkelijk onderwerp dat de nieuwssites in het buitenland bereikte. Amsterdam, de meeste fietsvriendelijke stad van Europa, ging een stapje verder in zijn steun naar fietsers toe en heeft motorvoertuigen van de fietspaden verdreven. Hoewel dit een geweldige sprong vooruit is voor de veiligheid van fietsers, is dit voor scootergebruikers niet het meest fijne nieuws. Autowegen zijn niet altijd even veilig voor scooters en zijn vaak ook een immense omweg. Scooterrijders hebben er sinds dit jaar dus een extra moeilijkheid bijgekregen. Maar wat als daar een oplossing voor zou zijn? Een gulden middenweg tussen fiets en scooter in? Dat is er ook. E-Bikes hebben alle voordelen van fietsen, met de mogelijkheden tot snelheid en elektronische trapondersteuning van scooters.

Wat zijn e-Bikes?

Electrische fietsen, of e-Bikes, zijn fietsen met een ingebouwde elektromotor. Ze trappen, werken en zien er uit zoals een standaardfiets, maar hebben het grote voordeel van elektrische ondersteuning, wat minder inspanning vereist en ervoor zorgt dat de fietser gemakkelijker en met hogere snelheden kan reizen.

Heuvels lijken platter, steden voelen kleiner, mensen en plaatsen die je normaal alleen met de auto kon bereiken, zijn nu een leuke fietstocht van je verwijderd. E-Bikes bieden kansen die een gewone fiets je niet kan bieden. 

Wat zijn de voordelen van e-Bikes?

Een e-Bike heeft tal van voordelen ten opzichte van andere vormen van vervoer. Deze voordelen maken e-Bikes een gewenst vervoersmiddel:

Een kleinere stap om te beginnen fietsen

Een e-Bike neemt vaak die laatste twijfel weg die veel mensen voelen bij een meer fietsgericht leven. Is fietsen wel iets voor mij? Ga ik al die lichaamsactiviteit wel aankunnen? Is mijn lichaam wel in staat om dat vele fietsen te kunnen dragen? Een e-Bike biedt een oplossing voor alle twijfels die je kan hebben met betrekking tot fietsen. 

Een duwtje in de rug

Het prachtige systeem van e-Bikes zorgt er voor dat je ondersteund wordt in het fietsen. Een e-Bike is je compagnon en neemt de taak niet helemaal van je weg. Ook op zo’n elektronische fiets moet je nog steeds zelf aan het trappen gaan, maar door de batterij word je daarin geholpen. Zo kunnen ook zij die moeite hebben met een gewone fiets, een fiets gebruiken in het dagelijkse leven.

Langere afstanden fietsen

Om diezelfde reden helpen e-Bikes je om langere afstanden te fietsen. Als je al goed overweg kunt met een fiets, kan de ondersteuning van een elektrische fiets je dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om grotere fietstochten te maken.

Sneller fietsen

E-Bikes hebben de mogelijkheid om tot 25 km/u te halen. Dat is vele malen sneller dan een gewone fiets, maar ligt nog binnen de wettelijke limieten om veilig op de fietspaden te mogen bewegen.

Minder stress bij woon-werkverkeer

Gedaan met het vastzitten in het spitsuurverkeer en de stress van het openbaar vervoer. Een e-Bike geeft je de mogelijkheid om jezelf van je woon-werkvervoer te voorzien, van (elektrische) deur tot deur. Niet meer vasthangen aan anderen, maar heerlijk onafhankelijk, flexibel en snel de baan op.

Meer beweging en buitentijd

E-Bikes nodigen uit tot sneller de fiets nemen voor allerlei dingen. Met een e-Bike haal je makkelijk die aangeraden minimum hoeveelheid beweging. Dankzij je favoriete elektronische fiets ben je ook vaker buiten. Dat is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je mentale staat. Mensen die zich vaker in de buitenlucht begeven zijn bewezen gezonder en gelukkiger.

Hoe werken e-Bikes?

Elektrische fietsen trappen en werken net zoals een gewone fiets. Sterker nog, e-bikes bestaan zelfs grotendeels uit dezelfde onderdelen. Maar naast het gewone fietsgehalte heeft een e-bike ook nog een elektronisch gedeelte, wat het grote verschil maakt. Hoe werkt dat elektronische gedeelte nu juist?

3 belangrijke onderdelen

E-Bikes gebruiken 3 belangrijke onderdelen om te werken op de manier waarop zij dat doen: een elektrische motor, een batterij en een speciale aandrijflijn.

Elektrische motor

Er zijn 3 soorten motoren te vinden bij e-Bikes: eentje die het voorwiel aandrijft, eentje die het achterwiel aandrijft of eentje die zich focust op de aandrijflijn. Alle soorten hebben hun aparte voor- en nadelen en zijn vooral een kwestie van voorkeur.

Batterij

Een batterij van een e-Bike komt in 3 standen: – volledige besturing: met een druk op de knop komt de fiets tot leven en het enige dat je hoeft te doen is je evenwicht bewaren, net zoals bij een scooter. – trapondersteuning: de motor werkt alleen als je aan het trappen bent, waardoor je nog steeds zelf de fietsbeweging moet maken, maar wel een fijne steun hebt van het elektronische aspect van de e-Bike. – uit: je trapt op eigen houtje, zoals bij een gewone fiets. Dit is handig om batterij te besparen of als de batterij het reeds begeven heeft.

Aandrijflijn

De aandrijflijn geeft de e-Bike de kracht en draaibeweging die je nodig hebt om te trappen op een fiets. Deze aandrijflijn is bij e-Bikes elektronisch ondersteund, waardoor je de zogenaamde trapondersteuning krijgt.

Selafun

Selafun is een merk van kwaliteitsvolle e-Bikes. Zij brachten het e-Bikes fenomeen tot een hoger niveau met hun unieke elektronische fietsenassortiment. Een combinatie van al het goeds dat een e-Bike te bieden heeft met een fris en handig uiterlijk.

De e-Bikes van Selafun zien er niet uit als een gewone fiets, maar hebben dat speciale “je ne sais quoi” dat we in de elektronische fietsenwereld misten tot nu toe. Met een fiets van Selafun maak je een statement: ik kies voor een high-end e-bike en ik ben er trots op.

Selafun is een onderdeel van Sela Projects LTD, een bedrijf opgericht in 2007, dat dorpen in de Westelijke Jordaanoever, Israël en verschillende Afrikaanse landen ondersteunt met hun meetbehoeften voor elektriciteit en water. Samen met een marktleider in e-Bikes hebben ze de handen in elkaar geslagen om een toplijn aan elektronische fietsen te produceren.

Selafun Instagram

https://www.selafun.com/