Passion 4 Web
Image default
Woning en Tuin

Help, ik ben gestoken door een wesp!

Velen vinden wespen nare beesten. Dit is niet voor niets, want behalve het gezoem de hele dag rondom je eten en drinken, kunnen ze je ook nog eens steken met hun angel! Dit kan voor veel pijn en ongemak zorgen. Bovendien kunnen mensen er een allergische reactie van krijgen wat zelfs dodelijk kan zijn. Wist je dat bijna 4% van de Nederlandse bevolking allergisch is voor het gif van wespen? Hoor jij bij die 4% of ben je benieuwd wat je moet doen wanneer je gestoken bent door een wesp? Lees dan gauw verder!

Waarom steken wespen?

Het is algemeen bekend dat wespen agressief worden en steken wanneer ze zich aangevallen voelen. Maar in tegenstelling tot bijen en hommels, kunnen wespen ook spontaan steken. Ze worden vooral agressief rond de periode van het nest verval. De meeste steken vinden dan ook eind augustus plaats, omdat ze in deze periode op zoek zijn naar zoetigheden om te overleven. Hapjes en drankjes in de tuin zijn dan ook erg aantrekkelijk voor wespen. Wanneer wij dit niet toelaten kunnen ze al snel agressief worden en zelfs steken.

Wat doe je tegen een wespensteek?

Meestal resulteert een wespensteek in een pijnlijke en jeukende zwelling. Het gif wat uit de angel komt, is een mengsel van verschillende stoffen zoals enzymen en eiwitten. Feitelijk krijgt iedereen dan ook in eerste instantie een plaatselijke reactie. Vaak is dit onschuldig en is het binnen 24 uur ook verdwenen. Bij mensen met een gevoelige huid, kan het vaak wat langer duren. Voel je je duizelig, misselijk en krijg je opgezwollen lichaamsdelen die je bijna niet meer kunt gebruiken? Dan heb je een allergische reactie voor een wespensteek.

Hoe herken je een allergische reactie?

Wanneer je een allergische reactie hebt, kun je naast plaatselijke reacties ook klachten ervaren waarbij meerdere organen betrokken zijn. Denk hierbij aan je huid, je longen, je maag en je zenuwstelsel. Meestal treedt een allergische reactie binnen een kwartier na de steek op, maar wat zijn de verschijnselen van een allergische reactie? 

 

  • Jeuk en zwellingen over je hele lichaam

  • Moeite met ademen, slikken of spreken

  • Duizelig waarbij je barstende hoofdpijn hebt

  • Misselijk en/of overgeven

  • Hoge of juist erg lage bloeddruk

  • Shock/paniekaanval

  • Hartkloppingen en in het ergste geval zelfs een hartstilstand

Hoe voorkom je dat je gestoken wordt door een wesp?

Het is erg belangrijk om degene die gestoken is een tijdje in de gaten te houden. Want een allergische reactie kan ook pas na 15 minuten plaatsvinden. Iedereen reageert namelijk anders op het gif van de wesp. Heb je een van de bovenstaande verschijnselen? Dan is het belangrijk om meteen naar de dokter te gaan om behandeld te worden. Heb je geen allergische reactie? Dan kun je proberen om het gif zelf eruit te zuigen. Dit moet dan wel bijna direct na de steek gebeuren. Erg belangrijk is dat je het gif niet doorslikt! Tegen de zwelling kan koelen met ijs of erg koud water helpen. Heb je echt pijn? Wrijf dan met een vochtig aspirientje de steekplek. Dit verdooft de pijn en vermindert de werking van het gif. Tenslotte kunnen azijn en sigarettenas wonderen doen door het te deppen op de steekplek.

Bron: Wespennestverwijderen