Passion 4 Web
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe moet je messen slijpen

Het proces om een slijpsteen voor te bereiden voor gebruik is erg vergelijkbaar voor vrijwel ieder type steen dat je gebruikt, of het nou om een Crystolon, India Steen, watersteen of oliesteen gaat.

Bereid je slijpsteen voor

Volg deze stappen om veilig en efficiënt te kunnen slijpen:

 • Plaats de steen op een vochtig kleedje of handdoek, wees er zeker van dat beide op een egale ondergrond liggen. Dit helpt om de steen en de handdoek op hun plek te houden tijdens het slijpen.
 • Begin met de grove zijde van de steen naar boven, dit is namelijk de snelste manier om het blad van het mes terug te vormen naar de correcte vorm.
 • Smeer de steen in, bekijk de informatie die je bij jouw slijpsteen hebt ontvangen om te zien of het olie of water nodig heeft.
  • Belangrijk: eetbaar olie, zoals plantaardige en olijfolie moeten nooit op een slijpsteen gebruikt worden! Gebruik alleen maar slijpoliën die worden verkocht voor slijpstenen.
  • Sommige opties, zoals diamantstenen, hebben geen smeer nodig. Wees er dus zeker van dat je de voorschriften van jouw steen goed hebt gelezen.
 • Plaats een kleine lijn met olie of water in het midden van de steen. Masseer het voorzichtig in de steen en smeer de olie of water geleidelijk uit over de slijpsteen. Als dit eenmaal gedaan is, ben je klaar om te slijpen!

Hoe houd je het mes vast tijdens het slijpen

Het meest ingewikkelde en meest onduidelijke onderdeel voor iedereen die nieuw is met slijpstenen is om de juiste slijphoek voor het mes moet vasthouden. Het wordt aangeraden om een hoek van 20-graden aan te houden voor messen. Met deze drie eenvoudige stappen kan je eenvoudig de juiste slijphoek vinden.

 1. Houd het mes met het blad in een hoek van 90-graden op de slijpsteen.
 2. Kantel het mes voor de helft, naar een hoek van 45-graden.
 3. Herhaal dit nog een keer. Kantel het mes weer voor de helft naar een hoek van 22,5-graden. Dit zal ongetwijfeld een goede hoek zijn voor jouw mes. Aanpassingen kunnen naar boven of beneden worden gemaakt, indien nodig.

Hoe slijp je koksmessen met een slijpsteen

Als je eenmaal de juiste slijphoek voor jouw mes hebt gevonden kan je beginnen met het slijpen. Als je de volgende stappen volgt kan je jouw messen slijpen:

 1. Houd je mes in een hoek van 20-graden en trek het mes voorzichtig van boven naar benden over de slijpsteen. Begin bij de hiel van het mes en eindig op de punt.
 2. Herhaal deze stap vijf keer. Dit proces zal je misschien een aantal keer moeten herhalen, afhankelijk van de botheid van het mes.
 3. Draai het mes om en slijp nu de andere kant met dezelfde beweging. Deze zijde moet je nu even vaak slijpen als de vorige zijde om het mes gelijk te houden.
 4. Plaats het mes nu weer in de eerste positie op de slijpsteen, maar slijp het nu vijf keer van de punt naar de hiel.
 5. Draai het mes weer om en slijp het vijf keer van de punt naar de hiel.
 6. Gebruik nu de fijne zijde van de slijpsteen en herhaal stap 1-5.

BELANGRIJK: Als je messen slijpt met een slijpsteen is gelijkheid de sleutel. Wees er dus zeker van dat je hetzelfde aantal bewegingen en dezelfde slijphoek aan beide kant gebruikt.

Je zult jouw mes nadien altijd goed moeten blijven onderhouden