Passion 4 Web
Image default
Vervoer en transport

Kooiaap transport, wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

Laten we de situatie eerst even wat verduidelijken. Niet iedereen is namelijk gekend met de termen kooiaap transport. Dus wat is transport met kooiaap nu juist en waarom speelt het zo’n belangrijke rol? Een kooiaap is eigenlijk een soort van meeneemheftruck, die achteraan de vrachtwagen wordt bevestigd. Dit soort heftruck wordt voornamelijk gebruikt bij pallet zendingen, vooral in situaties waarbij de lengte van de pallets 240 cm overschrijdt. Bij het laden en lossen is het namelijk niet mogelijk om zo een groot pallet te verplaatsen zonder gebruik te maken van een kooiaap. Vaak is er op de afleverlocatie wel een heftruck aanwezig, maar dit is natuurlijk niet altijd het geval (zoals bij veel B2C leveringen). In die laatste instantie, moet u zeker beroep doen om een kooiaap te gebruiken.

De voordelen van kooiaap transport

Eenvoudig om vast en los te maken

Er zijn verschillende voordelen gekoppeld aan kooiaap vervoer. Zo is de meeneemheftruck eenvoudig te bevestigen aan de vrachtwagen en is het ook gemakkelijk om deze los te koppelen. In de meeste gevallen is het bevestigen en losmaken van de kooiaap echter de taak van de chauffeur. Hierbij hoeft de verzender of ontvanger zich dus geen zorgen te maken.

 

4-wegsysteem

Hiernaast gebruikt een kooiaap een 4-wegsysteem. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om vooruit, achteruit en zijwaarts te manoeuvreren met de heftruck. Dit is belangrijk aangezien het sterk de efficiëntie verbetert en het is makkelijk te bedienen door de goede beweeglijkheid.

 

Mogelijkheid om extra zware lading te heffen

Verder kan je door gebruik te maken van een kooiaap, extra zware ladingen tillen. Dit ligt vaak op een maximum van 2500 kilogram. Pallets met dit soort gewichten zijn normaal veel lastiger om te verplaatsen met een laadklep. Met een meeneemheftruck is dit dus niet het geval, de pallet kan snel en simpel worden gelost uit de vrachtwagen. Binnen enkele minuten is de vracht dan ook uit de truck gehaald.

 

Hoge masthoogte

Bovendien kan een kooiaap ook van dienst zijn als de pallet op een hoogte moet gezet worden. De heftruck beschikt namelijk over een hefhoogte van 3,6 meter. Zo kunnen pallets dus gemakkelijk op een hoogte worden geplaatst.

 

4×4

Nog een voordeel is dat een kooiaap kan rijden op een verharde, maar ook op een onverharde ondergrond. Dit komt doordat er aandrijving is op elk wiel. Vaak is de afleverlocatie niet op een plek waar er een verharde ondergrond is en dan is het van groot belang om een heftruck te hebben die aandrijving heeft op alle wielen. Zo voorkom je dat de kooiaap vastloopt op onverhard terrein.

 

Tijdbesparend

Nog een laatste pluspunt is dat met een kooiaap er langs de zijkant wordt gelost. Dit is handig omdat je dan gewoon via de zijkant van de vrachtwagen kan lossen in plaats van met een laadklep. Daarom is het doodsimpel om goederen op en van de vrachtwagen te plaatsen en verhoogt het meestal de efficiëntie van de levering en is het dus heel tijdbesparend.